Bryggeriets supersatsning är i full drift

Åbro bryggeris jättesatsning för mer än 50 miljoner kronor, solcellsparken, är klar för att producera el. Den ska göra Åbro självförsörjande på ström och säkra eltillgången i framtiden. "Det har varit ett arbete som tagit lång tid och vi har haft både motgångar och medgångar", säger Åbros vd Henrik Dunge.

Solcellsparken breder ut sig över 100 000 kvadratmeter, vilket motsvarar omkring 14 fullstora fotbollsplaner.

Solcellsparken breder ut sig över 100 000 kvadratmeter, vilket motsvarar omkring 14 fullstora fotbollsplaner.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-06-14 14:28

På en pressvivning på onsdagen presenterade Åbro till slut det färdiga resultatet av flera års arbete, den 100 000 kvadratmeter (14 fotbollsplaner) stora solcellsparken på egen mark som är direktansluten till bryggeriet. 

– Kapcitetsmässigt har vi en toppeffekt på 7500 kilowatt på den här anläggningen. På en dag, som det ser ut nu, producerar vi el som räcker till en årsförbrukning för fem stycken normalstora villor, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro bryggeri.

undefined
Johannes Gutman är teknisk chef på Åbro bryggeri. "På en dag, som det ser ut nu, producerar vi el som räcker till en årsförbrukning för fem stycken normalstora villor", säger han.

Parken består av totalt 11 592 solpaneler som drivs av 30 växelriktare. Hela bryggeriet kommer att kunna drivas på solel och överskottet från parken säljs och förser tätorten med ström.

– Även om det är en riktigt grå dag så kommer vi fortfarande att ha en produktion. Parken är av den moderna typen och panelerna genererar el från både framsidan och baksidan. Även om de är snötäckta kommer det fortfarande att bli en reflektion från marken till baksidan på panelerna, säger Johannes Gutman. 

undefined
Sammanlagt består parken av 11 592 solpaneler.
undefined
Investeringen för solcellsparken har passerat 50 miljoner kronor.
undefined
"Kapcitetsmässigt har vi en toppeffekt på 7500 kilowatt på den här anläggningen", säger den tekniska chefen Johannes Gutman.

Investeringen har passerat 50 miljoner kronor och bryggeriet har betalat för den utan hjälp av bidrag. På årsbasis kommer man att producera ett överskott och i praktiken behöver man ingen el alls från det yttre nätet, vilket på sikt kommer att gynna bryggeriets ekonomi. Åbros vd Henrik Dunge menar att bryggeriets nya solcellsanläggning är unik.

– Det finns inget annat bryggeri som har ett sådant självförsörjande av el som vi nu har och ingen annan industri har en industriansluten solcellspark på egen mark. Det är unikt, säger han.

Hur känns det att parken äntligen är i full drift?

– Det känns väldigt bra, tycker jag. Det har varit ett arbete som tagit lång tid och vi har haft både motgångar och medgångar. I maj månad, med väldigt mycket sol, har vi kunnat maxtesta hela anläggningen och det har varit jättebra.

undefined
"Det finns inget annat bryggeri som har ett sådant själfrösörjande av el som vi nu har", säger Åbros vd Henrik Dunge till Vimmerby Tidning.

Parken kommer, enligt den tekniska chefen Johannes Gutman, att kräva förhållandevis lite underhåll i och med att solpanelerna ska rengöra sig själva när det regnar, vilket han hoppas att det ska göra snart då panelerna hunnit bli dammiga. Framåt finns tankar om att låta får beta i den redan inhägnade parken för att hålla gräset kring panelerna i schack. 

undefined
Åbro bryggeris jättesatsning, den nya solcellsparken, är nu i full drift.
undefined
"Parken är av den moderna typen och panelerna genererar el från både framsidan och baksidan. Även om de är snötäckta kommer det fortfarande att bli en reflektion från marken till baksidan på panelerna", säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro.
undefined
Erik Pettersson, till vardags på Åbros lager, tog traktorn till jobbet på onsdagen för att kunna bjuda på en ordentlig rundtur i solcellsparken.
undefined
Gruppen Stora Grodan från förskolan Lunden deltog också i invigningen av solcellsparken på onsdagen genom att tillsammans plantera solrosor på området.
Henrik Dunge, vd för Åbro bryggeri.
Henrik Dunge, vd för Åbro bryggeri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!