Brottsutredning mot kommunala toppar läggs ner

Förundersökningen om grovt tjänstefel som inleddes efter en polisanmälan mot kommundirektören och två toppolitiker i Vimmerby kommun är nedlagd. Det har kammaråklagare Johan Henningsson beslutat.

Förundersökningen om grovt tjänstefel som inleddes efter en polisanmälan mot kommundirektören och två toppolitiker i Vimmerby kommun är nedlagd.

Förundersökningen om grovt tjänstefel som inleddes efter en polisanmälan mot kommundirektören och två toppolitiker i Vimmerby kommun är nedlagd.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-02-01 21:00
undefined
Kommundirektör Carolina Leijonram ser ingen egentlig dramatik i vare sig förundersökningen eller i beslutet att den lagts ner. "Jag har hela tiden känt mig trygg i att vi agerat korrekt.

– Jag har jobbat på som vanligt och har hela tiden känt mig trygg i vi agerat korrekt, kommenterar kommundirektör Carolina Leijonram i åklagarens beslut i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Det var i november 2022 det uppdagades att åklagarmyndigheten i Kalmar inlett en förundersökning om grovt tjänstefel efter en polisanmälan från en privatperson. I anmälan pekades Carolina Leijonram plus politikerna Jacob Käll (C) och Niklas Gustafsson (M) ut som ansvariga för tjänstefel.

Anmälaren menade bland annat att beslut som först Niklas Gustafsson och senare Jacob Käll fattat som ordförande i kommunstyrelsen om årliga lönehöjningar till kommunchefen mellan 2019 och 2021, är olagliga.

Kammaråklagare Johan Henningsson inledde en förundersökning och gav polisen i uppdrag att utreda anmälan.

"Jag har startat en förundersökning för att få ett bättre beslutsunderlag. Har det begåtts något brott? Finns det i så fall några misstänkta? Det är frågor som behöver besvaras. Det betyder inte att de tre utpekade misstänks för brott i nuläget", sa han till Vimmerby Tidning i november 2022.

Nu är förundersökningen nedlagd och alla eventuella brottsmisstankar är undanröjda. I åklagarens beslut som nu finns hos kommunen står det bland annat "Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som finns går det inte att påvisa att de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till brott".

undefined
Jacob Käll (C) tidigare ordförande i kommunstyrelsen, numera vice ordförande säger att hans politiska arbete inte påverkats alls av anmälningarna och utredningen. "Men det är bra att den är bortrensad" säger han.

Carolina Leijonram har tagit anmälan och förundersökningen med ro.

– Det har inte varit någon dramatik alls. Jag fick via media veta att jag fanns omnämnd i en anmälan. Nu har jag efter lång tid fått veta att man avslutat utredningen, konstaterar hon.

Jacob Käll och Niklas Gustafsson instämmer.

– Det här hade jag nästan glömt. Men det är bra att det rensas bort. Det är resursslöseri att ska ta så lång tid och att det ens tas upp. Samma person har gjort många anmälningar med i stort sett samma innehåll som skrivits av direkt, säger Jacob Käll.

Ingen av de tre utpekade har blivit kontaktad eller fått frågor från vare sig polis eller åklagare.

– Nej, konstigt nog inte, säger Jacob Käll.

Hur har anmälningarna och förundersökningen påverkat er?

– Egentligen inte alls, men i det var jobbigt med alla mejl i början, säger Jacob Käll.

– Jag har hela tiden varit övertygad att det inte skulle leda nånstans, säger Niklas Gustafsson.

Förundersökningen mot de tre kommuntopparna kommundirektören Carolina Leijonram samt politikerna Jacob Käll (C) och Niklas Gustafsson (M) har lagts ner och alla misstankar om eventuellt brott är avskrivna av åklagaren.
Förundersökningen mot de tre kommuntopparna kommundirektören Carolina Leijonram samt politikerna Jacob Käll (C) och Niklas Gustafsson (M) har lagts ner och alla misstankar om eventuellt brott är avskrivna av åklagaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!