Bra trädgårdsarbete Vimmerbybor!

Bra jobbat! Maria Åkerö ser en stor förbättring på hur villaägare ordnat sina växter i år.

Maria Åkerö ger beröm åt Vimmerbybor - många fler än tidigare har klippt sina häckar enligt de mått som är tillåtna för att inte växtligheten ska innebära en trafikrisk. Här står Maria vid en av häckarna som lever upp till kraven.

Maria Åkerö ger beröm åt Vimmerbybor - många fler än tidigare har klippt sina häckar enligt de mått som är tillåtna för att inte växtligheten ska innebära en trafikrisk. Här står Maria vid en av häckarna som lever upp till kraven.

Foto: Amy Karlsson

Vimmerby2018-07-18 16:00

Maria Åkerö, trafikingenjör på gatukontoret i Vimmerby kommun, berättar om en positiv utveckling kring hur Vimmerbybor sköter sin växter längs gatorna. Att Maria tycker det är viktigt att uppmärksamma och berömma de som har beskurit sin växtlighet beror på trafiksäkerhet.

– Om det finns växtlighet som skymmer och det kommer ett barn på cykel har man ingen chans att se barnet.

Hon poängterar att det då inte spelar någon roll om man kör sakta.

– Vissa hävdar att det är bra med mycket växtlighet, för att folk kör saktare då.

Men Maria menar alltså att det inte är farten det handlar om, utan sikten.

– För oskyddade trafikanter är detta jätteviktigt.

Maria har fått många samtal från medborgare som klagar på grannar som inte klippt sina växter tillräckligt mycket. Enligt plan och bygg-lagen finns dessutom särskilda mått på hur stora växter längs vägen får vara. Förra året började gatukontoret därför arbeta systematiskt för att kartlägga vilka häckar som behöver klippas, och uppmuntra markägarna att göra detta.

– Vi har arbetat med detta tidigare år också, men inte så här strategiskt. Vi började med att en person inventerade vilka häckar som inte höll måttet.

Då var det 64 stycken. De markägarna fick ett brev med instruktioner på hur växterna måste klippas för att inte skymma sikten. De som ordnade växterna enligt måtten fick sedan ett tackbrev, det var då 2 personer.

I år var det bara 41 personer som jag skickade en uppmaning till. Och 14 personer fick ett tackbrev sen!

Vad säger lagen?

Om din tomt ligger intill en gång- och cykelväg eller gata bör du se till att dina växter inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 m åt vardera hållet.

Om du har tomt intill en gata eller gångbana bör du tänka på att buskar eller träd inte sträcker sig ut för mycket över gata eller gångbana. Buskar och träd får inte inkräkta på gångbanans eller körbanans bredd och inte heller hänga ned så att trafiken hindras. Över gång- och cykelbana krävs minst 2,5 meter och över körbana krävs minst 4,6 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!