Piroska Kallay om turistsommaren: "Folk verkar nöjda"

"Även om det inte har varit lika många gäster på alla ställen så verkar det som om att många har haft en bra omsättning ändå", säger Piroska Kallay på Vimmerby Turistbyrå.

De utländska turisterna har under sommaren hittat tillbaka till Vimmerby, menar Piroska Kallay på turistbyrån.

De utländska turisterna har under sommaren hittat tillbaka till Vimmerby, menar Piroska Kallay på turistbyrån.

Foto: Markus Danielsson

Vimmerby2022-08-30 16:23

Än finns ingen klar sammanställning eller statistik över hur den första pandemifria turistsommaren i Vimmerby på två år varit exakt, men Piroska Kallay på turistbyrån menar att den utifrån hennes uppfattning varit bra. 

– Det som vi har fått reda på i stort är att folk verkar vara nöjda och att det har varit en bra sommar. Även om det inte har varit lika många gäster på alla ställen så verkar det som om att många har haft en bra omsättning ändå. Det har varit så eftersom gästerna som varit här har stannat längre än vanligt och då också handlat mer, säger hon.

Vad kan det bero på att gästerna har valt att stanna längre?

– Det har nog kanske lite grann med pandemin att göra fortfarande, skulle jag tro. Man hänger gärna kvar lite längre på samma ställe och far inte runt på samma sätt som man gjorde tidigare. Jag tror det kommer att komma tillbaka, men vi är inte där än.

Hur har det sett ut med turister från utlandet jämfört med under och innan pandemin? 

– De har verkligen hittat tillbaka. När vi får SCB:s statistik senare i höst ser vi hur det verkligen har varit men om jag pratar bara för turistbyråns verksamhet så har vi snarare ibland känt: "wow, nu har vi svenska turister här inne" än tvärtom. Vi har nästan bara utländska gäster men det beror nog också på att vi svenskar har lite mer koll på vårt land och att vi är mycket mer digitala, säger Piroska Kallay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!