Om ett par veckor planerar restaurang Smak by Simon och Ica Supermarket i Vimmerby att dra igÄng ett samarbete med mÄlet att försöka minska matsvinnet. Tanken Àr att restaurangen, som drivs av Simon Johansson, ska köpa mat med kort datum för att anvÀnda i sitt kök.
â Det kan handla om mejeriprodukter eller kanske blandfĂ€rs med tvĂ„ dagar kvar till utgĂ„ngsdatum som vi kan anvĂ€nda samma dag till vĂ„r lunch. Eller frukter som kanske har nĂ„got "skönhetsfel", sĂ€ger han.
AnmÀlan
Planerna har dock skapat viss oro och i dagarna fick kommunens miljö- och byggförvaltning in ett klagomÄl frÄn en anonym avsÀndare. Klaganden menar att det borde vara förbjudet att sÀlja gammal mat, nÄgot som Simon Johansson pÄ Smak dementerar att samarbetet skulle handla om.
â VĂ„r tanke Ă€r att minska matsvinnet men det gör vi inte genom att plocka gammal mat som har gĂ„tt ut, det Ă€r inte det idĂ©n bygger pĂ„. Utan det handlar om mat som Ă€r nĂ€ra bĂ€st-före-datum.
Ăven Dennis Dahlin, som driver Ica Supermarket tillsammans med Frida Hamrin, förtydligar att det inte rör sig om varor som Ă€r för gamla.
â Vi kommer absolut inte sĂ€lja nĂ„gon hĂ€rsken mat. Utan det kan handla om att vi köpt pĂ„ oss för mycket purjolök, eller har ryggbiff med bara nĂ„gra dagar kvar till bĂ€st-före-datum som restaurangen kan ta hand om istĂ€llet för att vi ska behöva slĂ€nga det. Det blir en stor miljövinst, sĂ€ger Dennis Dahlin.
"Vi kastar 1,3 miljoner mat"
Vecka elva ska samarbetet dra igÄng med matbutiken, om Àn i liten skala.
â Vi börjar lite smĂ„tt med frukt och grönt och sedan fĂ„r vi se hur vi kan utveckla det efter hand sĂ„ det blir smidigt för bĂ„da parter.
Restaurangen har tidigare satsat pÄ försÀljning av matlÄdor av överbliven mat till reducerat pris med syfte att slippa slÀnga maten. Samarbetet med matbutiken blir steg tvÄ i restaurangens satsning pÄ miljötÀnk, förklarar Simon Johansson.
â Det kastas ofantligt mycket mat - 1,3 miljoner ton per i Ă„r bara i Sverige. Det innebĂ€r att en barnfamilj pĂ„ tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn slĂ€nger 0,8 kilo per dag.
â All den maten Ă€r sĂ„klart inte duglig men mycket av det som kastas Ă€r faktiskt helt okej. Ett bĂ€st-före-datum som har passerat betyder inte automatiskt att maten blir dĂ„lig. Man mĂ„ste anvĂ€nda sina sinnen och lukta, titta och smaka, sĂ€ger Simon Johansson.