Kriget i Ukraina: Kyrkorna samlas för böner

När omvärlden tog emot nyheten om att Ryssland inlett en invasion i Ukraina agerade kyrkorna i Vimmerby snabbt.

Vimmerby kyrka håller extra öppet med anledning av kriget i Ukraina.

Vimmerby kyrka håller extra öppet med anledning av kriget i Ukraina.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-02-25 15:00

Under torsdagen samlades kyrkoherdar via Svenska kyrkan, som ingår i ett samarbetskontrakt. Diskussionen handlade om hur de ska agera och hjälpa till nu när det är bekräftat att det är krig i Ukraina.

– Vi spelar en viktig roll i att människor har någonstans att komma och få frid och lugn i en situation som denna. Behöver man samtala finns vi här för detta kan väcka oro, säger Vimmerby pastorats kyrkoherde Hélén Elfving.

Vimmerby kyrka kommer hålla öppet under lördagen och söndagen för att vara extra tillgängliga för den som behöver. Nästa onsdag och onsdagen en 9 mars kommer de ha kvällsbön med musik i kyrkan.

– Vi kommer be för den ukrainska och ryska befolkningen och visa att vi bryr oss. Det ingår i vårt uppdrag och det kan kanske kommer vissa reaktioner här nu när det är krig, vilket vi inte är så vana vid.

I Korskyrkan kommer söndagens gudstjänst fokusera på kriget. Där kommer de hålla bön för dem drabbade.

– Böner för Ukraina pågår i alla kyrkor nu. Det är en fruktansvärd situation och det går att vända sig till kyrkan, säger Joakim Holmström, församlingsordförande i Korskyrkan.

I nuläget har varken Hélén eller Joakim några uppgifter på om de kommer bistå den ukrainska befolkningen med pengar eller material. Däremot lyfter Hélén Act Svenska kyrkan, som är deras internationella bistånd- och utvecklingsverksamhet och att personer kan vända sig dit för att hjälpa till.

– Sen kanske vi kommer fram till att det finns mer som vi kan göra härifrån.

Korskyrkans församlingsordförande Joakim Holmström berättar att de kommer hålla bön för den ukrainska befolkningen på söndag.
Korskyrkans församlingsordförande Joakim Holmström berättar att de kommer hålla bön för den ukrainska befolkningen på söndag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!