Bolagets vinst sjönk: "Vårt huvudfokus är underhåll"

Vimarhems vinst minskade från nära nio miljoner till knappt 2,6 miljoner kronor mellan 2018 och 2019.

"Vår huvudfokus är att underhålla våra fastigheter i den takt det krävs" säger Vimarhems vd Johan Oléhn, som tillträdde i augusti ifjol.

"Vår huvudfokus är att underhålla våra fastigheter i den takt det krävs" säger Vimarhems vd Johan Oléhn, som tillträdde i augusti ifjol.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-05-08 07:00

– Vårt huvudfokus är att underhålla våra fastigheter och inte att gå plus i första hand. Överskottet är ändå ett sätt att stärka vår soliditet på lång sikt, säger Vimarhems vd Johan Oléhn, i en kommentar till det kommunala bostadsbolagets årsredovisning som läggs fram för kommunfullmäktige på måndag.

Vinsten för 2019 blir knappt 2,6 miljoner. Det innebär att bolagets egna kapital ökar till 21,2 miljoner och att soliditeten stärks.

– Det är bra för framtida investeringar, säger han.

Under 2019 bromsades den planerade byggnationen på Pistolsmeden. Nu är det klart att Vimarhem istället ska bygga på Uven mitt i stan.

Nära 13 miljoner kronor har gått till underhåll i ett dussintal olika bostadsområden under året.

– Vi vill underhålla våra fastigheter i den takt som krävs och vi hann inte riktigt med allt vi tänkt under 2019, även att vi gasade på med underhållet under hösten. Det är jätteviktigt så att våra befintliga hyresgäster trivs, säger Johan Oléhn.

Bolaget befarar fler outhyrda lägenheter i år än i fjol.

– Vi har märkt att vi behöver fråga fler intressenter på varje lägenhet, i varje fall i de mindre orterna. Däremot ser vi inga problem inne i Vimmerby.

Det är en av anledningarna till att bolaget planerar en mer offensiv hemsida.

– Vi vill bli mer synliga för tänkta hyresgäster. Hemsidan ska också bli bättre för våra befintliga hyresgäster. Vi ska göra en enkät för att se vad de förväntar sig av oss som hyresvärd, säger han.

Vimarhem har 1 329 lägenheter i kommunen.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!