Bolaget behöver hjälp – i många år

Kommunen har lagt över Vimmerby Fiber i ett eget bolag under Vimmerby Energi- och Miljö AB. En bra affär, anser kommunalrådet Tomas Peterson. Men Vimmerby Fiber behöver hjälp att täcka miljonförluster varje år till minst 2025.

Vimmerby fiber har blivit ett bolag. Det väntas gå med miljonförluster i många år framöver.

Vimmerby fiber har blivit ett bolag. Det väntas gå med miljonförluster i många år framöver.

Foto: Olof Carlson

Vimmerby2018-06-23 08:00

– Fiber är inte gratis. Nu har vi stringens och en struktur och pengarna hamnar i ett kommunalt bolag, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Tidigare i år blev det klart att ett nytt bolag inom Vimmerby Energi- och Miljö AB tar över kommunens fiber. Avtalen om Vimmerby Fiber AB har godkänts av både fullmäktige och Vemabs styrelse.

De innebär att kommunen hyr in sig på fibernätet. Enligt hyresavtalet som gäller till och med 2027 ska kommunen betala en avgift på 1,5 miljoner om året. Efter fem år ska avgiften omförhandlas.

– Det är runt en miljon lägre netto än vad vi betalade innan vi hade egen fiber, säger Tomas Peterson.

När Vimmerby Fiber bildades låg antalet abonnenter på knappt 900, förhoppningen är att det ska öka.

Trots det väntas Vimmerby Fiber gå med underskott i många år. Inte ens om Vimarhems befintliga avtal med Telia går till Vimmerby Fiber år 2024 blir det överskott.

Enligt budgetförslaget i hyresavtalet mellan kommunen och Vimmerby Fiber Ab blir förlusten mellan 4,4 och 2,7 miljoner kronor om året fram till och med år 2025. Totalt handlar det om näst intill 40 miljoner kronor.

Pengarna ska tas inom det kommunala förvaltningsbolaget, det vill säga de avkastningar framför allt Vimmerby Energi- och Miljö bidrar med varje år.

– Man kan säga att det rör sig om de pengar som tidigare gick till Näs, säger Tomas Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!