Blåbären är hotade och kan försvinna ur våra skogar

Inom 30 år kan blåbären vara borta från våra skogar. Klimatförändringarna gör att de inte tål det varma, torra klimatet.

Blåbären i södra Sverige är hotade att försvinna inom 30 år.

Blåbären i södra Sverige är hotade att försvinna inom 30 år.

Foto: NTM

Vimmerby2021-08-17 08:00

Många växt- och djurarter i den svenska skogen är hotade av klimatförändringarna. En av de växter som hotas försvinna inom 30 år är blåbären i de svenska skogarna, något som vi just nu har gott om här i Småland.

– Prognoser över hela landet konstaterande att det varma klimatet gör att blåbärsriset drar sig längre och lägre norr ut, där det är naturligt adapterat att växa, det kommer bli för torrt och varmt för blåbären i de södra delarna, säger Kimmo Rumpunen Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Enligt Kimmo Rumpunen har det förutspåtts under lång tid att blåbären är hotade och sedan 2008 har det funnits vetenskapliga prognoser om att blåbären kommer att försvinna.

Naturskyddsföreningen i Vimmerby har inte sätt någon specifik förändring på just blåbären i området kring Vimmerby ännu, men menar att det pågår klimatförändringar som påverkar hela vår natur och vi bör tänka till lite extra för att vi ska få behålla våra arter.

– Biologisk mångfald är viktig att bevara, alla arter påverkas av klimatförändringarna, inte bara blåbären, säger Carina Beijer, Naturskyddsföreningen Vimmerby.

Enligt Kimmo Rumpunen startade diskussioner för cirka 10-15 år sedan om att starta blåbärsodlingar som ersättning när skogsblåbären försvinner.

– Vi vill att många ska konsumera blåbär eftersom de innehåller ämnen som är bra för oss. Att odla blåbär kommer gynna många. Odlingen i landet, produktutveckling och export av produkter som är gjorda av blåbär och även folkhälsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!