Facken ryter ifrån till politikerna om nedskärningar

Drygt tio miljoner kronor ska nämnderna i kommunen skära bort för att budgeten för 2023 klara ett överskott på elva miljoner. Inför fullmäktiges beslut på måndagskvällen ryter facken till mot nedskärningarna.

Petra Dahlström Wall är ordförande i Kommunal i Vimmerby och Tony Söder har motsvarande roll i Vision. Tillsammans företräder de runt 1 100 kommunalt anställda medlemmar. I en skrivelse ryter de nu till mot nya nedskärningar på runt tio miljoner kronor i budgeten för nästa år.

Petra Dahlström Wall är ordförande i Kommunal i Vimmerby och Tony Söder har motsvarande roll i Vision. Tillsammans företräder de runt 1 100 kommunalt anställda medlemmar. I en skrivelse ryter de nu till mot nya nedskärningar på runt tio miljoner kronor i budgeten för nästa år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-06-20 06:00

– Våra medlemmar jobbar järnet. Det går inte att ta bort mer arbetskraft någonstans, det gäller alla förvaltningarna, säger Petra Dahlström Wall i Kommunal och Tony Söder i Vision.

Tillsammans företräder de nära 1 100 anställda medarbetare och chefer inom kommunens samtliga verksamhetsområden. I en skrivelse riktad till politikerna som fattar besluten om budgeten pekar de på flera brister som de menar slår mot deras medlemmar.

undefined
Petra Dahlström Wall, Kommunal i Vimmerby.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Besparing eller för liten budget innebär dålig arbetsmiljö för våra medlemmar, säger Petra Dahlström Wall.

De tar socialnämndens budget som ett exempel.

– Kostaderna har varit betydligt högre än budgeten i flera år, men om man jämför kostnaden per brukare mot andra kommuner sticker inte Vimmerby ut. Alltså är budgeten för liten, menar de.

De pekar på flera yttre faktorer som drivit upp verksamhetens kostnader för el, drivmedel och IT, men som nämnden inte fått kostnadstäckning för.

– I år blir det en utökning för att det är fler äldre. Samtidigt läggs ett procentuellt krav att ta bort kostnader. Hur ska man då få ihop en budget? undrar de fackliga företrädarna.

Kravet på besparingar i socialnämnden är 4,3 miljoner för att klara budgeten som totalt ligger på 424 miljoner kronor. 

–  Det är samma situation i alla förvaltningarna, säger de.

För barn- och utbildningsnämndens del handlar det om att ta bort kostnader för 3,8 miljoner kronor så budgeten på 378 miljoner håller. För kommunstyrelsens del är motsvarande belopp nedskärningar motsvarande 2,2 miljoner för att budgeten på 213 miljoner ska hålla.

Totalt ska kostnader på drygt tio miljoner kronor bort. 

undefined
Tony Söder, Vision i Vimmerby.

Hur ska problemet åtgärdas?

– Det är knäckfrågan. Det finns ju en given summa pengar, och ingen vill drabbas av nedskärningar, säger Tony Söder.

–  Vi är medvetna om det, och vi har inga svar på det. Vi reagera utifrån våra medlemmars situation. Politikerna måste göra en ordentlig översyn av hela situationen så att budgeten blir mer rätt, säger Petra Dahlström Wall. 

På måndagseftermiddagen fattar fullmäktige det slutgiltiga beslutet om vilka budgetramar de olika nämnderna ska rätta sin verksamhet utifrån under nästa år.

De har sen till november på sig att hitta de åtgärder som behövs för att hålla kostnaden inför sina ramar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!