Belysning höjer julstämningen i Vimmerby: "Angeläget"

Att skapa julstämning och motverka mörkret i dessa i dubbel bemärkelse mörka tider, är syftet med den kommunala julbelysningen som sedan ett par veckor är på plats.

Granen på torget lyser upp i mörkret.

Granen på torget lyser upp i mörkret.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-12-13 20:00

Vintern är här även om snön lyser med sin frånvaro. I tider med såväl bokstavligt mörker och en tillvaro som präglas av coronapandemin så är allt ljus välbehövligt. Sedan ett par veckor tillbaka är Vimmerby kommuns julbelysning på plats med fokus på torget och centrum i Vimmerby, men även andra delar av staden och de mindre orterna i kommunen har fått ta till av prydnaden.

– I år känns det mer angeläget än vanligt att kunna sprida lite ljus, säger Tomas Larsson som är driftchef på gatukontoret i Vimmerby kommun.

Redan i september månad började Larsson och kollegorna på driftavdelningen att se över så att all belysning fungerar. Veckan innan advent började vi montera och hade då hjälp av kollegor från Vimmerby Energi- och Miljö som har tillgång till kranbil och hanterar de mer avancerade bitarna kring elen, säger Tomas Larsson.

undefined
Granen på torget lyser upp i mörkret.

Upplägget på belysningen är ganska likt som det har varit de senaste åren och det finns ett klimattänk i projektet.

– Förr hade vi glödlampor som lös 1500 timmar. Nu använder vi LED-lampor som klarar 50 000 timmar. Det är ganska känslig utrustning så det gäller att hitta sådan med bra kvalité.

På torget i Vimmerby står julgranen i fokus och statyn av Astrid Lindgren har fått en egen julstjärna. Även i Källängsparken har man lagt lite extra krut.

undefined
Källängsparken pryds av en ljusinstallation.

– Vi har en fin ljusinstallation placerad i området där det är en fontän vanligtvis. Den lyser upp fint där, säger Tomas Larsson.

Statyn av Astrid Lindgren på torget i Vimmerby har fått en egen julstjärna i fönstret.
Statyn av Astrid Lindgren på torget i Vimmerby har fått en egen julstjärna i fönstret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!