Barnen i fokus på Globträdsdagen

På fredagen firade Vimmerby den årliga Globträdsdagen. På Vimmerby gymnasium presenterade tredjeårselever en utställning om världens barn.

Eleverna i SAB14 framför sitt projektarbete.

Eleverna i SAB14 framför sitt projektarbete.

Foto: Simon Uggla

Vimmerby2017-05-06 12:30

I receptionen på Vimmerby gymnasium står ett bord uppdukat med chipsskålar och cider i plastmuggar. På väggen mittemot hänger en världskarta, svarta konturer mot en vit bakgrund. Här och där på kartan sitter QR-koder, streckkoder som kan läsas av med en app på telefonen. Eleverna bakom skapelsen förklarar att telefonens kamera skannar koden och skickar en vidare till faktasidor för de olika världsdelarna.

Kartan och faktasidorna har skapats av eleverna på samhälls- och beteendevetarprogrammet, SAB14. Utställningen ”Har världen blivit bättre – för barnen?” presenterades under fredagen i samband med Vimmerbys Globträdsdag. Globträdet är ett internationellt nätverk som verkar för att skapa demokratiska mötesplatser och främja barns rättigheter i enlighet med FNs Barnkonvention.

Carina Johansson är lärare på Vimmerby gymnasium och den som satte Globträdet på Vimmerbys karta. Allt började 2004 när hon och några ungdomar blev nedbjudna till FN i Nairobi för att prata om hur Vimmerby kommun arbetar med att implementera barnkonventionen i den dagliga verksamheten.

– Där hade man ett jättestort akaciaträd, där politiker och ungdomar träffas för att diskutera frågor som berör barn. När jag såg det här mötet så kände jag att en sådan mötesplats måste vi ha i Vimmerby också.

För Carina var det givet att det skulle vara sockerdricksträdet på Astrid Lindgrens Näs. De frågade, fick OK, och den 5 maj 2006 invigdes så Vimmerbys globträd, en dag som varje år firas med aktiviteter kopplade till barnkonventionen.

På Vimmerby gymnasium samlas nyfikna elever runt världskartan, laddar ner appen och läser av QR-koderna. Emma Karlsson är en av de 13 elever som jobbat med projektet sedan en dryg månad tillbaka. Hon berättar att de studerat fakta från olika delar av världen för att se huruvida barnens situation blir bättre. De har bland annat tittat på skolgång, sjukvård, sanitet och vaccinationer.

– Det har blivit bättre för de flesta, men det kan bli ännu bättre, säger Emma Karlsson.

Hennes klasskamrat Ina Nilsson konstaterar att även om de visste att långt ifrån alla barn växer upp med samma förutsättningar som i Sverige så blir det ändå en ögonöppnare.

– Vissa har ju inte tillgång till toalett eller rent vatten. Då får man lite perspektiv.

Det är första gången som Globträdsdagen firas på skolan, tidigare år har man firat på Astrid Lindgrens Näs. Carina Johansson berättar att man tidigare haft fokus på barn och unga i Vimmerby kommun men att man i år ville ha ett mer internationellt perspektiv. Idén gick hand i hand med den kurs om FN och dess olika konventioner som Carina Johansson håller i på skolan.

– Vi lade till det här projektet i kursen. Kartan kommer sitta kvar och uppdateras med nya fakta allteftersom. Sen är tanken att nästa klass ska ärva den och jobba vidare med det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om