- Detta är en händelse i Kalmar län som kommer ha stor betydelse framåt, inte minst för att lösa rekryteringsproblematiken inom vård- och omsorgssektorn, säger Esbjörn Grandalen, processledare för Vård- och omsorgscollege i Kalmar län.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län består nu av ett regionalt VO-College, ett lokalt College i den södra länsdelen och ett i den norra länsdelen. Arbetet med att nå certifieringarna har gått rekordsnabbt. Besluten om certifieringarna innebär att arbetet ligger cirka ett och ett halvt år före tidsplanen.
Det innebär att det mer praktiska arbetet har startat redan under hösten 2016 istället för som planerat hösten 2017.
Processledaren Esbjörn Grandalen säger:
- Det känns väldigt roligt att alla bitar har fallit på plats under den här korta tiden och att vi nu kan använda våra projektmedel och arbetstid åt mer praktiska och konkreta frågor.
Elisabeth Johansson, som är regional ordförande, säger:
- Med tanke på framtidens ökade behov av personal inom vård och omsorg känns det fantastiskt att vi tillsammans – alla aktörer – kan samlas kring denna viktiga fråga och arbeta med att försöka trygga länets framtida kompetensförsörjning. I denna samverkan mellan landsting, länets kommuner och facklig organisation finns goda förutsättningar att tillsammans skapa de utbildningar som länets verksamheter behöver inom vård och omsorg.
De samverkande organisationerna som står bakom den regionala ansökan om att bilda ett VO-College i Kalmar län är: Borgholms kommun, Emmaboda kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Hermods, Kalmar kommun, Kalmarsunds gymnasieförbund, Kommunal Sydost, Kunskapsnavet (Kunskapsnavet samordnar vuxenutbildning i Kalmar, Mörbylånga och Torsås kommuner), Landstinget i Kalmar län, Mönsterås kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns kommun, Praktiska Kalmar, Regionförbundet Kalmar län, Torsås kommun, Vimmerby kommun och Västerviks kommun.