Aysel, 10 månader, har över 50 000 följare på Instagram

Trots att Aysel inte ens fyllt ett år är hon redan Vimmerbys största influencer. Enligt hennes mamma gillar hon att fotograferas.

Aysels mamma Arivan Mustafa fick idén om att skapa ett instagramkonto för sin dotter när hon var hemma med henne.

Aysels mamma Arivan Mustafa fick idén om att skapa ett instagramkonto för sin dotter när hon var hemma med henne.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-17 16:00

Arivan Mustafa kom till Sverige från Syrien för fem år sedan. Sedan dess har hon lärt sig svenska och pluggat till lärarassistent, men inte lyckats få någon tjänst. För tio månader sedan blev hon mamma till Aysel och då föddes en idé.

– Istället för att bara vara hemma med Aysel och inte göra någonting tänkte jag att jag kunde skapa ett Instagramkonto till henne, säger Arivan Mustafa.

undefined
Bild från instagramkontot baby_aysel2020, som just nu har en bit över 50 000 följare. "Det är mest kvinnor och mammor som följer kontot", säger Aysels mamma Arivan Mustafa.
undefined
Bild från instagramkontot. Det är inte alltid så enkelt att hitta på nya idér för bilder, menar mamma Arivan Mustafa. Snart är det i allaf all dags att ta haloweeninspirerade bilder.

Från början tänkte Arivan bara publicera några enstaka bilder, men efter de första gick det väldigt snabbt och i skrivande stund har kontot 50 400 följare. Tillsammans med Aysels pappa Ibrahim Mustafa tar Arivan nya bilder och publicerar varje vecka.

– Det är mest kvinnor och mammor som följer kontot och vi har följare från hela Europa och även i resten av världen. Det känns bra men är samtidigt lite jobbigt. Det är inte alltid lätt att ta bra bilder på ett barn som rör sig så mycket som Aysel, säger Arivan Mustafa.

I bildtexterna skriver Arivan både på engelska och arabiska men det är såklart bilderna på Aysel som är huvudsaken. Man har också bland annat gjort ett samarbete med det kinesiska företaget Hibobi, som säljer barnkläder. Tio månader gamla Aysel är alltså en regelrätt influencer och med största sannolikhet Vimmerbys både yngsta och populäraste sådan.

– Vi ska ta bilder med halloweentema och när det kommer ett nytt år tar vi också bilder, men ibland är det svårt att hitta på nya idéer, säger Arivan Mustafa.

undefined
Hittills har familjen inte tjänat några pengar på det stora instagramkontot, men har samarbeten med flera företag som skickar bland annat kläder och nallar i utbyte mot publicteten.

Det kan exempelvis gå till så att ett företag skickar kläder och då måste de publicera fem bilder på Aysel med de kläderna på. Familjen har samarbeten med företag över hela världen men har hittills inte tjänat några pengar utan bara fått gratis saker skickade till sig. Arivan Mustafa berättar att det verkar som om att Aysel gillar att vara med på bild.

– Hon är så otroligt pigg. Ibland är det svårt men jag tror att hon tycker om det. Hon agerar med kameran på ett bra sätt och väldigt naturligt, säger Arivan Mustafa.

Är det okej att publicera bilder på sitt barn på internet? 

– Äldre människor håller inte alltid med mig om att Aysel borde ha ett konto. Det kan jag förstå men de allra flesta tycker att det är roligt och vill se mer.

Arivan Mustafa hoppas att kontot ska växa ännu mer i framtiden.

– Det kommer att bli enklare att ta bilder på henne när hon börjat gå. Vi kommer att fortsätta på samma sätt och sen får vi se vad som händer, säger hon.

undefined
"Hon agerar med kameran på ett bra sätt och väldigt naturligt", säger Arivan Mustafa om hur dte funkar att ta bilder på tio månader gamla Aysel.
Tillsammans med Aysels pappa Ibrahim Mustafa tar Arivan nya bilder och publicerar varje vecka. De tar alla bilder själva med sina mobiltelefoner.
Tillsammans med Aysels pappa Ibrahim Mustafa tar Arivan nya bilder och publicerar varje vecka. De tar alla bilder själva med sina mobiltelefoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!