Att pimpla eller inte pimpla – så blir tävlingssäsongen

Lokala pimpelfiskare hoppas att vintervädret håller i sig så de kan ge sig ut på isarna. Men årets tävlingssäsong är inställd på grund av coronapandemin.

Lokala pimpelfiskare hoppas på lite mer kyla framöver så att isarna blir säkara att ge sig ut på.

Lokala pimpelfiskare hoppas på lite mer kyla framöver så att isarna blir säkara att ge sig ut på.

Foto: Joakim Nordlund

Vimmerby2021-01-20 08:00

Jimmie Dahlström är ordförande för Stångådalens SFK som är en av de lokala fiskeklubbarna med många entusiaster för pimpelfiske. På senare år har milda vintrar ställt till det med utebliven is lokalt. I år ser det ut att bli lite mer vinter, men då sätter istället restriktionerna till följd av coronapandemin stopp för allt tävlande.

– Även att det går att sprida ut sig väl på sjön under själva tävlingarna så är momenten när man samlas på en plats för att starta tävlingen och sedan kommer tillbaka och ska väga in en risk för trängsel. Därför ser det inte ut att bli några tävlingar alls i vinter, säger Jimmie Dahlström.

Om det kyliga vädret håller i sig framöver så att isarna lokalt blir säkra nog är han inne på att pimpelfiske kan få ett ökat intresse.

– Många former av friluftsaktiviteter har fått ett uppsving i samband med pandemin och jag hoppas på att fler upptäcker hur rolig aktivitet det är. Det gäller dock att man tänker på säkerheten noga innan man ger sig ut och ser till att isen är minst tio centimeter tjock och har med sig säkerhetsutrustning och aldrig går ut på isen ensam, säger Jimmie Dahlström.

Har man rätt att fiska på alla sjöar?

– Nej, de flesta stora sjöar är reglerade genom en fiskevårdsförening. Man får kolla upp vad som gäller på varje enskild sjö. Det går att lösa fiskekort på många av dem smidigt över nätet, säger Jimmie Dahlström.

Ska man pimpla i vinter gäller det att hålla koll på vilka regler som gäller kring fiskekort på olika sjöar.
Ska man pimpla i vinter gäller det att hålla koll på vilka regler som gäller kring fiskekort på olika sjöar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!