Bostadspriserna har skjutit i höjden under corona

Mer efterfrågan än utbud och fritidshus där priset ökat med 100 procent. Så har bostadsmarknaden sett ut det senaste året.

"Det är ganska svårt att få tag i bostäder, det är absolut fler köpare, därför är det ofta tuffa budgivningar" Lisa Danielsson, Svensk fastighetsförmedling

"Det är ganska svårt att få tag i bostäder, det är absolut fler köpare, därför är det ofta tuffa budgivningar" Lisa Danielsson, Svensk fastighetsförmedling

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-07-09 06:00

Enligt Svensk mäklarstatistik har bostadspriserna i Kalmar län stigit rejält på sista tiden. De senaste tolv månaderna har villapriserna i Vimmerby stigit med nästan 13 procent och Hultsfred ligger på en ökning på 25 procent. 

– Jag hävdar att det är en pandemieffekt, man ser över sitt boende, man vill ha en tillflyktsort, folk har lärt sig att man kan bo där man trivs på ett annat sätt än att bo där jobbet finns, säger Björn Stridh, mäklare på Länsförsäkringar.

– Jag tror det handlar om att folk vill bo på landet, eftersom det är bostadsbrist i övrigt så söker sig folk ut på landet allt mer. Det är bra för landsbygden och det är fortfarande överkomliga priser, säger Lisa Danielsson, Svensk Fastighetsförmedling.

undefined
"Bostadsmarknaden är snabb på alla sätt, snabba försäljningar och snabba ökningar" säger Björn Stridh på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under många år har det funnits mer köpare än säljare på bostadsmarknaden i Vimmerby och Hultsfred. Affärerna går snabbt, ofta tar det cirka en månad innan bostaden är såld.

– Vi har haft fritidshus där priset har stigit 100 procent och även mer än det, det har varit helt omöjligt att förutspå det, säger Magnus Boberg, Fastighetsbyrån.

Corona är en anledning till att bostadspriserna har ökat. Dock tror fastighetsmäklarna att vi kommer se en mer stabil pristrend framöver. 

– Det börjar att matta av lite, vi ser ingen prissänkning utan mer att det stabiliserar sig. Vi ligger långt efter priserna i andra delar av landet så det kommer att fortsätta öka men inte i samma ilfart som varit på senaste tiden, säger Lisa Danielsson.

undefined
"Vi har haft fritidshus där priset har stigit 100 procent" säger Magnus Boberg, Fastighetsbyrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!