Återvinningscentralen väcker debatt på sociala medier

Under en tid har en diskussion om Vimmerbys återvinningscentral fått nytt liv på sociala medier. Flera inläggsförfattare poängterar att det är brist på personal som finns där för att hjälpa till och att situationen såg bättre ut förr.

Under tisdagsförmiddagen var det bara en anställd från Vemab på plats på återvinningscentralen, för att hjälpa besökarna att hitta rätt.

Under tisdagsförmiddagen var det bara en anställd från Vemab på plats på återvinningscentralen, för att hjälpa besökarna att hitta rätt.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-06-20 20:00

I ett inlägg på Facebook skriver Vimmerbybon Janne Berggren att han saknar personalen som fanns där förut, och att det nu är svårt att hitta någon på plats för att fråga om hjälp. Inlägget fick stort gensvar och i kommentarsfältet väcktes en debatt om bemanningen på återvinningscentralen. Hela 51 kommentarer hann publiceras under inlägget, innan en administratör valde att stänga ner det.

Under tisdagsmorgonen publicerade Vimmerby Tidning en insändare undertecknad Gun Green, som går i samma linje. I sin text ifrågasätter hon var all personal på återvinningscentralen tagit vägen och undrar om den, enligt henne, bristfälliga bemanningssituationen kommer att fortsätta se ut som den gör nu även i framtiden.

När Vimmerby Tidning åker till återvinningen under tisdagsförmiddagen finns bara en anställd från Vemab på plats för att hjälpa besökare, men det finns också annan personal som kör hjullastare. Vi byter några ord med den anställde, men han hänvisar snabbt till Vemabs renhållningschef Daniel Johansson för frågor om bemanningen. Johansson hänvisar i sin tur till vd:n Olle Fogelin.

– Vi har en anställd via oss och sen har vi inhyrd personal via en entreprenör som hjälper oss, så vi är tre personer på anläggningen totalt varav en vid behov kör lastmaskin. Det är klart att vi inte alltid kan vara överallt när vi är så få i tjänst, men målet är att vi ska vara tillgängliga för alla kunder som kommer, säger Johansson.

Kommer personalstyrkan att förstärkas under sommaren?

– Vi kommer att vara tre personer i tjänst under hela sommaren. Det har vi nog varit historiskt sett också.

undefined
Under tisdagsförmiddagen var det bara en anställd från Vemab på plats på återvinningscentralen, för att hjälpa besökarna att hitta rätt.

På plats för att slänga skräp hittar vi Inger Götesson från Storebro. Hon berättar att hon upplever att det är mindre mängd personal där nu än vad det brukade vara förr, men säger att det är på både gott och ont.

– Man känner sig mindre påpassad nu vilket i och för sig kan vara skönt, men det var ju också bra att vara lite påpassad för att undvika att man slänger fel och kunna få hjälp att göra rätt, säger hon.

Några meter bort rullar Vimmerbybon Christer Larsson in med ett släp. Han tycker att det är bra att en debatt om situationen har blossat upp på sociala medier och att frågan diskuteras, även om han bara vet delar av bakgrunden till varför det har blivit som det blivit.

– Det har absolut blivit sämre här tycker jag. Förr fanns det folk att fråga när man behövde hjälp, men nu är det nästan ingen här, säger han.

undefined
Inger Götesson, Storebro, har märkt att det verkar vara mindre personal som rör sig på återvinningscentralen nu, än det var förr. "Man är lite mindre påpassad", säger hon.

Flera av besökarna vi pratar med efter det förklarar att de är där för sällan för att ha märkt av att något skulle ha förändrats angående personalsituationen.

– Vi sköter oss dessutom rätt bra själva. Pappa har lärt oss var vi ska slänga det vi slänger, så vi behöver inte så mycket hjälp, säger Alfons och Vilgot Hedquist som är på plats för att slänga trädgårdsavfall.

– Jag har inte direkt något att säga om bemanningen, men jag tycker att öppettiderna kunde bli bättre, säger Pelle Larsson som är där för att slänga skräp åt en kompis som jobbar dagtid.

undefined
Vilgot och Alfons Hedquist var på plats för att dumpa av resterna från några nedklippta buskar. De har inte direkt märkt eller drabbats av att bemanningen förändrats på något sätt. "Vi sköter oss rätt bra själva", säger de.

Vimmerby Tidning har tidigare rapporterat om en omorganisation som skett på återvinningscentralen, vilken innebär att Vemabs personal till stor del ersatts med bemanning från en privat entreprenör. Varför det är så och hur länge det kommer att pågå har Olle Fogelin, vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB, hittills inte velat kommentera.

"Vi har exakt samma målsättning och vilja att ge service som vi haft tidigare", säger Vemabs renhållningschef Daniel Johansson i samtal om bemanningssituationen på återvinningscentralen.
"Vi har exakt samma målsättning och vilja att ge service som vi haft tidigare", säger Vemabs renhållningschef Daniel Johansson i samtal om bemanningssituationen på återvinningscentralen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!