Från labbet till bryggmästare – på 18 år

"Egentligen är det lite ödet som fört mig in på olika vägar.", säger Åsa Johansson, som började som laboratorieassistent på Åbro, men nu 18 år senare tar över rollen som huvudbryggmästare.

I en källare, i gamla bryggeridelen har Åsa sin egna lilla verkstad där hon jobbar med att utveckla nya recept. Under Åsas 18 år inom bryggeribranschen har hon märkt av ett ökat intresse för öl. "Det finns ett större behov av specialöl, men de stora volymerna är fortfarande en vanlig pilsner eller lager."

I en källare, i gamla bryggeridelen har Åsa sin egna lilla verkstad där hon jobbar med att utveckla nya recept. Under Åsas 18 år inom bryggeribranschen har hon märkt av ett ökat intresse för öl. "Det finns ett större behov av specialöl, men de stora volymerna är fortfarande en vanlig pilsner eller lager."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-12-15 06:01

Till en början var hon inte ens särskilt ölintresserad, utan det var möjligheten att få jobba inom det området hon utbildat sig till som lockade. I grunden är hon utbildad kemiingenjör. Men ölintresset väcktes snart.

– Ju längre jag jobbat här desto mer har jag fått upp intresset och det är en intressant värld. Det finns otroligt många olika öltyper och det bara växer och blir större och större, konsumenterna är väldigt öppna för nyheter hela tiden, säger Åsa Johansson. 

Med ett stort ölintresse och en tjänst som bryggmästare är det kanske inte jätteförvånande att Åsa tycker om öl, men det är också något som vuxit fram. 

– Jag var i 25-årsåldern när jag började jobba här och hade inte druckit jättemycket öl innan jag började på Åbro, men med tiden har jag verkligen lärt mig att uppskatta att dricka öl. Jag dricker hellre öl än vin.

undefined
Ute i produktion är det tydligt att det är just öl som produceras i de väldiga tankarna - det luktar lite sött, nästan som bröd, men ändå öligt.

Med 18 år på samma arbetsplats är det tydligt att hon trivs, och det var också det som till stor del gjorde att hon valde att vidareutbilda sig till bryggmästare.

– I och med att jag var här och det märktes direkt att det var en bra arbetsplats att jobba på, och efter ett par år kände jag att nu måste det hända något och så skannade jag av vilka möjligheter det fanns och vad man kan vidareutbilda sig i, säger hon och fortsätter:

– Det finns kanske inte så himla mycket utbildningar inom ölbryggning överlag, men företaget valde att satsa på att skicka mig på en hel bryggmästarutbildning – vilket jag jättetacksam för idag. 

undefined
På frågan vilken sorts öl som är hennes favorit har hon svårt att svara, men hon berättar att hon gillar att kombinera öl med mat. "En vanlig, klassisk pilsner har jag gärna hemma i kylskåpet som man kan ta när man vill sätta sig i soffan en fredagskväll efter en jobbvecka."

2010 var hon färdigutbildad bryggmästare, med examen från bryggerihögskolan i Köpenhamn. Hon har under flera år arbetat som processchef på Åbro, med ansvar över ölbryggning, fruktvinstillverkning, men även arbetsmiljö och personalfrågor. Åsa berättar vad den nya rollen innebär:

– Delvis kommer jag fortsätta att göra samma saker, men kommer att få hjälp med det dagliga. Sen kommer jag få mer tid till produktutvecklingen. Jag har egentligen gjort det här sen Lennarth (Anemyr, tidigare huvudbryggmästaren, red:s anmärkning) har trappat ner, så jag har varit ganska insatt i det de senaste åren ändå, men det är jättekul att få mer tid till det och engagera sig mer i det. 

undefined
I en källare, i gamla bryggeridelen har Åsa sin egna lilla verkstad där hon jobbar med att utveckla nya recept. Under Åsas 18 år inom bryggeribranschen har hon märkt av ett ökat intresse för öl. "Det finns ett större behov av specialöl, men de stora volymerna är fortfarande en vanlig pilsner eller lager."

Som huvudbryggmästare har hon sista ordet i att ta fram och utveckla öl. Men hon påminner om att det ligger ett viktigt lagarbete bakom.

– Man står inte själv och gör hela det här jobbet, det är inte så det funkar. Det är jätteviktigt att ha en teamkänsla, både inom ölutvecklingen men även inom produktionen – när man har lämnat ner receptet så gäller det ju att de gör rätt också. Så både de som jobbar med själva bryggningen och vi i ölutvecklingsgruppen är superviktiga. 

Är det den lagkänslan som gjort att du stannat kvar så länge på samma arbetsplats?

– Ja, absolut. Det är lite familjär känsla på Åbro. Man hör alltid skratt i korridoren och det är inga stängda dörrar på det sättet, utan man kan alltid gå in till en kollega och få sig ett skratt. Man hjälper varandra och gör det även över avdelningarna om man behöver, så det är ett riktigt bra företag, säger hon och fortsätter:

– Jag tror det är därför många stannar länge, det ser vi på statistiken – det är väldigt många som har varit på Åbro över 30 år och stannar ända tills man går i pension. Det är väldigt mycket erfarenhet på hela företaget. 

undefined
"Konsumenterna slutar aldrig bli törstiga på nya saker och det är positivt för då får vi utveckla oss. Vi har en glutenfri öl som kommit ut det senaste året och det verkar också vara en populär trend att man vill ha glutenfri öl." berättar Åsa Johansson.
2004 började Åsa Johansson som laboratorieassistent på Åbro. 18 år senare är hon kvar på samma företag och innehar rollen som huvudbryggmästare.
2004 började Åsa Johansson som laboratorieassistent på Åbro. 18 år senare är hon kvar på samma företag och innehar rollen som huvudbryggmästare.
Åsa Johansson

Ålder: 43 år

Kommer ifrån Björkeby, utanför Vetlanda från början.

Arbetat som laboratorieassistent, processchef på Åbro, nu tillträder hon som huvudbryggmästare.

På fritiden är hon med familjen som består av en dotter, sambo och hund. Hon är engagerad i sin dotters fritidsintressen fotboll och hockey.

Hon är matintresserad:

"Under pandemin så har jag försökt att lyxa till det lite för min egna familj på helgerna och då har jag ofta kört trerättersmiddag på lördagen, framförallt under förra vintern."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!