Arkiv: Han blev "Emil i Lönneberga" för 50 år sedan

Det lokala husföretaget minskade personalstyrkan, IFK Tuna bytte ordförande och "Emil i Lönneberga" presenterades för tidningens läsare. Det är några av nyheterna i dagens återblick.

Jan Ohlsson från Uppsala fick rollen som "Emil i Lönneberga". Här ses han tillsammans med Astrid Lindgren, storebrorsan Dick Ohlsson och regissören Olle Hellblom. I dagens återblick kan ni även läsa om Brunnsparken i Södra Vi och Vimmerbyeleverna som tävlade i "Vi i femman".

Jan Ohlsson från Uppsala fick rollen som "Emil i Lönneberga". Här ses han tillsammans med Astrid Lindgren, storebrorsan Dick Ohlsson och regissören Olle Hellblom. I dagens återblick kan ni även läsa om Brunnsparken i Södra Vi och Vimmerbyeleverna som tävlade i "Vi i femman".

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-01-22 07:00

10 ÅR SEDAN:

* Återigen var det en klass från Vimmerby som tog sig till kvartsfinal i den klassiska frågetävlingen "Vi i femman". Eleverna från Vimarskolan representerades av Sara Andersson, Oliver Ingström och Alexander Josefsson. De hade helt olika expertområden. Sara hoppades på frågor om djur och natur, medan Oliver kunde mest om musik, sport och världskrigen. Alexander då? Jo, hans specialämnen var Antikens sju underverk och huvudstäderna i Europa.

undefined
2011. Alexander Josefsson, Oliver Ingström och Sara Andersson tävlade i "Vi i femman".

20 ÅR SEDAN:

* I början av 2000-talet redovisade Systembolaget hur mycket alkohol varje butik sålde. I Vimmerby gick det åt 47 077 liter sprit år 2000. I Hultsfred var siffran 35 013 liter sprit. Försäljningen av alkoläsk sjönk med hela 91 procent, jämfört med året innan.

* När IFK Tuna hade årsmöte tilldelades Ann Carlsson och Nils-Olof Thörnqvist varsitt hedersmärke. Den största nyheten i övrigt var att klubben bytte ordförande. Avgående Per Berglund ersattes av Lars Norlander.

30 ÅR SEDAN:

* Effektiviseringar i byggtekniken gjorde att Hultsfreds Hus bantade personalstyrkan rejält. Från 200 till 125 anställda. 75 personer tvingades alltså lämna sina jobb.

– Vi blev verkligen tagna på sängen i slutet av förra året, då det mitt under en verklig rusch på fabriksgolvet började talas om uppsägningar, sa fackbasen Karl-Gunnar Johansson.

undefined
1981. Det fanns många åsikter om Brunnsparken.

40 ÅR SEDAN:

* 1981 pågick det en strid i Södra Vi, om den planerade gång- och cykelvägen genom Brunnsparken.

– Parken som är mångas ögonsten skulle helt sakna värde om vägen kom till stånd. Det är totalt onödigt, sa Hembygdsföreningens ordförande Carl-Erik Svensson.

Istället föreslog föreningen att gång- och cykelvägen skulle anläggas intill Södra Storgatan.

– Det skulle vara en lösning på detta osmakliga problem.

undefined
1971. Jan Ohlsson från Uppsala presenterades som "Emil i Lönneberga".

50 ÅR SEDAN:

* "Här kommer Emil i Lönneberga". Så löd topprubriken för 50 år sedan. Vimmerby Tidning publicerade då en intervju med åttaårige Jan Ohlsson från Uppsala – som i konkurrens med 3 000 andra killar blev utsedd till huvudskådespelare i Astrid Lindgrens populära berättelse.

– På sätt och vis anade jag det här. Jag var liksom hela tiden inställd på att bli Emil. Jag har läst böckerna flera gånger. Han är min idol, sa Sveriges nya kändis.

TV-inspelningarna i Gibberyd, Rumskulla, planerades att starta den 15 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!