Arkeologikursen i Vimmerby blir rena detektivarbetet

Sommarkurs i arkeologi är inget nytt i Vimmerby. Men i år blir allt annorlunda – och i bästa fall supergammalt. ”Vi kan hitta stenåldersboplatser som är uppemot 10 000-12 000 år gamla”, säger arkeolog Michael Dahlin.

Arkeolog Michael Dahlin lovar extra spänning på sommarens arkeologikurs i Vimmerby.

Arkeolog Michael Dahlin lovar extra spänning på sommarens arkeologikurs i Vimmerby.

Foto: Micael Rundberg

Vimmerby2019-05-07 20:34

Under flera år har Michael Dahlin, Arkeologi & Kulturlandskap, och Kenneth Alexandersson, arkeolog på Kalmar Länsmuseum, undersökt ett antal områden i trakterna kring Vimmerby. Många föremål har hittats och utifrån dessa har fyra extra heta platser lokaliserats, där de menar att det är stor möjlighet att det döljer sig 10 000 år gamla och unika boplatser.

– De provborrningar som gjordes i april vid Krön gjorde att vi började förstå att det här är komplicerat. Men vi måste våga chansa, säger Michael Dahlin, som kan utlova både fyndgaranti och en erfarenhetsmässig helt ny upplevelse för de som deltar i sommarens arkeologikurs vecka 32.

Det man kan konstatera är att Krön är en naturlig, men sen konstruktion.

– Krön har en gång varit å, boplatserna vi letar efter ligger dels ute i sjön, dels i områden på land. Det blir svårt att hitta boplatser som vi gör när vi letar i vanliga fall, här blir det mera äventyr och jakt.

Sommarkurserna i samarbete med Vimmerby Folkhögskola har genom åren lockat deltagare både från närområdet och längväga från. De platser som valts ut till sommarens kurs är Galtnäset vid Ingebo och Karsnäs, Södra Vi.

– Vi beslutade att där fynd framkommit på ena eller andra sättet, där får vi börja. I Ingebo har vi hittat slagen sten och redskap och vi ser också eldpåverkade stenar som kan ha ingått i kokgropar. Det ger en tydlig indikation på boplats. Vi vet inte när de första människorna kom till området, det mest sannolika är att vi kan hitta boplatser som är 7 000-8 000 år, men det finns förutsättningar för äldre boplatser.

I Karsnäs har man gjort mycket fynd genom åren, men inga spår av själva boplatsen.

– Där kommer vi till det komplexa med sjön Krön, sjön svallar och för med sig material. Det kan bli komplicerat och där måste vi ta upp schakt och se vad som händer nere i marken och kanske en bit ut i sjön.

Om det ges tid kommer det också att bli utgrävningar på en tredje, ännu öppen, plats.

– Där blir det en chansning för att se vad som finns. Det är så här riktig arkeologi går till, och det är kul att kunna bjuda in studenter att delta i den här pionjärinsatsen där själva utgrävningen är detektivarbete, som sen kan ge mycket häftiga resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!