– Det är alltid kul att komma hit. De är duktiga och intresserade och lyssnar för att lära sig och jag hoppas kunna ge lite inspiration för vad man kan göra med de råvaror som finns, säger Jonas Alvin.
Han har hunnit med en hel del sen han själv lämnade restaurangprogrammet i Vimmerby för tiotalet år sen.
Det har bland annat blivit en vända till New York och jobb hos välrenommerade Mattias Dahlgren i Stockholm. Plus en del priser. Bland annat årets kockelev och nu senast årets EKO-kock.
Till vardags är han köksmästare och delägare i restaurangen Stångs i Linköping som profilerar sig extra med inriktning på hållbarhet i valet av mat och råvaror.
Något som passar Jonas Alvin bra.
– Det behövs mer vegetarisk mat och närproducerade råvaror, tycker han.
– Det var tufft och hård konkurrens. Det är skönt att det är över och visst var det kul att vinna, säger han.
När han kom till Vimmerby på tisdagen för att inspirera eleverna i tvåan på gymnasiets restaurangprogram hade han inte med sig några recept.
– Jag vill utgå från de råvaror som finns och på det sättet öppna elevernas sinnen för vad man kan göra av de man har. Det blir i huvudsak vegetariskt, bortsett från lite fisk och lite blåmusslor, förklarar han kvällens sexrättersmeny.
Eleverna visar stor entusiasm och energi- Överallt i köket skalas det, hackas det och skivas det olika rotsaker, lök, svamp och det puttrar i grytor och rörs om i kastruller.
– Det är mycket inspirerande att ha Jonas i köket. Det är lärorikt på många sätt, det kan vara små saker som man har stor nytta av och lär sig mycket av, och att bara utgå från det som finns och göra en meny av det är inspirerande, säger Rasmus Strömdahl som bland annat friterade grönkål till kvällens meny.
Det håller också Oliver Ingström med om.
– Han är jävligt duktig, och bara det att inte ha några recept eller något, utan bestämmer vad vi ska göra utifrån de råvaror som finns. Det är tufft, säger han.