Annie Lööfs egna ord om nya ALV-uppdraget

På torsdagen kom beskedet att Annie Lööf går in som styrelseledamot för Astrid Lindgrens värld. "Den kulturskatt som böckerna och karaktärerna utgör gjorde att det här var ett uppdrag som inte gick att säga nej till", säger hon till Vimmerby Tidning.

"För mig är Astrid Lindgren så mycket barndom och Småland. Dessutom stod Astrid för väldigt varm och tydliga värderingar och det känns väldigt ärofyllt att få vara med och utveckla kulturskatten", säger Annie Lööf till Vimmerby Tidning.

"För mig är Astrid Lindgren så mycket barndom och Småland. Dessutom stod Astrid för väldigt varm och tydliga värderingar och det känns väldigt ärofyllt att få vara med och utveckla kulturskatten", säger Annie Lööf till Vimmerby Tidning.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Vimmerby2023-10-12 11:03

Den före detta centerledaren och näringsministern Annie Lööf kliver in i Astrid Lindgrens världs styrelse. Hon fanns med på onsdagens styrelsemöte och för Vimmerby Tidning berättar hon nu att det kändes otroligt hedersamt att få frågan om att ta plats i styrelsen och vara med och fortsätta utveckla parken.

– För mig är Astrid Lindgren så mycket barndom och Småland. Dessutom stod Astrid för väldigt varma och tydliga värderingar och det känns väldigt ärofyllt att få vara med och utveckla kulturskatten, säger Annie Lööf. 

Vad tror du att du kan bidra med? 

– Alla företag arbetar ju i en samhällskontext och jag tror att det är viktigt att fler får in ett perspektiv om samverkan mellan politik och näringsliv. Jag har ju varit näringsminister under ett antal år och då arbetat specifikt med besöksnäring, jag tror att jag kan komma in med både det politiska men också det kommunikativa perspektivet för hur man kan fortsätta att utveckla parken i Sverige men också i andra länder för att få fler gäster.

undefined
"Jag har ju varit näringsminister under ett antal år och då arbetat specifikt med besöksnäring, jag tror att jag kan komma in med både det politiska men också det kommunikativa perspektivet för hur man kan fortsätta att utveckla parken i Sverige men också i andra länder för att få fler gäster", säger Annie Lööf.

Sedan Annie Lööf klev av som partiledare för Centerpartiet har hon hunnit skriva en bok och gå in i två ytterligare styrelser. De andra bolagen jobbar med grön omställning respektive digitalisering. Den Värnamobördiga 40-åringen säger att hon fått många förfrågningar sedan hon avslutade sin politiska karriär men valt uppdragen med omsorg. 

– Astrid Lindgrens värld går på mitt hjärta-konto. Den kulturskatt som böckerna och karaktärerna utgör gjorde att det här var ett uppdrag som inte gick att säga nej till, säger hon.

Hur ser din egen relation till själva temaparken ut?

– Jag var där redan när det hette Sagobyn när jag var liten och det har varit ett utflyktsmål under hela min uppväxt. Förra året firade jag och familjen midsommarafton där och barnen fick dansa kring stången med Pippi och Annika, det var en fantastisk upplevelse för dem.

Kan det vara en fördel att du har barn i parkens målgrupp?

– Ja, det tror jag absolut. Vi lever ju med Astrids karaktärer här hemma och jag reser runt som förälder till olika parker på semesterutflykter. Jag kan ju tydligt säga att jag tycker att Astrid Lindgrens värld har en fantastisk helhet, den närodlade maten, de fina miljöerna och den fantastiska teatern är en kombination som ingen annan kan visa upp i Sverige, säger Annie Lööf. 

undefined
"Jag är också över att vi som företag kan rekrytera en så kompetent ledamot, som jag är övertygad om att många andra företag skulle vilja ha. Man ska vara ödmjuk men det ger ju en signal, goda företag attraherar duktiga medarbetare", säger vd:n Joacim Johansson.

Astrid Lindgrens världs vd Jocke Johansson säger att det nya tillskottet till styrelsen betyder mycket. 

– Hennes kunskap och erfarenhet är en förstärkning i en redan stark uppställning. Jag är superglad att få in Annie i styrelsen, som ju är mitt bollplank för bland annat utvecklingsfrågorna. Jag är också stolt över att vi som företag kan rekrytera en så kompetent ledamot, som jag är övertygad om att många andra företag skulle vilja ha. Man ska vara ödmjuk men det ger ju en signal, goda företag attraherar duktiga medarbetare, säger han.

Vilken kunskap är det specifikt du tror att Annie Lööf kan bidra med?

– I första läget är det den breda omvärldskunskapen och kunskapen om samhälle, näringsliv och utveckling. Min egen erfarenhet från besöksnäringen bygger min analys men jag är ju varken 4 eller 6 år, att ha styrelseledamöter som har barn i vår målgrupp är därför också en styrka som inte ska underskattas, säger Jocke Johansson.

undefined
Antalet gäster i parken under maj–september ökade med 5 procent, det vill säga 20 000 gäster, jämfört med föregående år. Intäktsmässigt kunde man samtidigt redovisa ett lyft på 11 procent, motsvarande 27 miljoner kronor.
Astrid Lindgrens värld satsar ständigt hårt på att utveckla parken och näst på tur är nu en ombyggnad av Ronja-miljön, som byggdes 2011. Antalet sittplatser ska dubblas och förstaintrycket ska förstärkas med bland annat en ny borgmur.
Astrid Lindgrens värld satsar ständigt hårt på att utveckla parken och näst på tur är nu en ombyggnad av Ronja-miljön, som byggdes 2011. Antalet sittplatser ska dubblas och förstaintrycket ska förstärkas med bland annat en ny borgmur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!