"Anmäl om du är utsatt för förtal"

Nyligen kunde Vimmerby Tidning berätta om en kvinna i Vimmerby vars liv blev förstört efter att grova rykten började spridas om henne. Polisen menar att det är skillnad på förtal och ryktesspridning och att det finns en del saker man kan göra själv om man är utsatt.

Vimmerby2016-06-18 09:09

Kvinnan som vår tidning har talat med menar att hon i flera månader har levt under hot och trakasserier sedan rykten börjat spridas om henne på stan. Hon säger att hon blir kallad grova ord som ”hora” både av personer hon möter ute men också via sms. Vad ska man då göra om man är utsatt för ryktesspridning? Polisen säger att man kan börja med att visa att det är fel och oacceptabelt.

– Man kan göra en del själv. Var tydlig mot personen som håller på att sprida rykten att det är felaktigt. Du kan även blockera personen i sociala medier. Men om det handlar om förtal ska man göra en anmälan till polisen, säger Ulf Gollungberg, förundersökningsledare vid polisen i Västervik.

Åklagare avgör

Det är åklagaren som sedan bedömer om ärendet ska drivas som förtal eller om man får driva ärendet själv.

– Det beror på om det är påkallat ur allmän synpunkt, det kan vara om det handlar om diskriminering av exempelvis kön eller religion eller annat så kan det kanske drivas som förtal, säger Ulf Gollungberg.

– Om man blir hotad via exempelvis sms och det rör sig om olaga hot, så kan det fungera som en form av bevisning.

Är det ett stort problem lokalt sett med hot och ryktesspridning på sociala medier?

–Det är mycket sådana ärenden nu men det finns på varje liten ort och i större städer. Det är inte specifikt mycket i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om