Juljobbarna: "Man får ta en näve godis i farten"

Medan en stor del av Sveriges befolkning saktar in och andas ut i julefrid, så finns det ett gäng som ser till att samhället inte stannar.

Det blir julmys i lunchrummet på ambulansstationen mellan larmen. Från vänster: Victoria Gustafsson, David Freedeke, Malin Knutsson och Ingela Schröder.

Det blir julmys i lunchrummet på ambulansstationen mellan larmen. Från vänster: Victoria Gustafsson, David Freedeke, Malin Knutsson och Ingela Schröder.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-12-24 06:00

För även om det är julafton så kan sjukdom och olyckor drabba oss. På Vimmerbys ambulansstation finns personal redo att hjälpa till, dygnet runt – året om. 

– Det är verkligen olika från dag till dag, man vet inte innan hur mycket det ska bli. Blir man sjuk så blir man, det spelar ju ingen roll vad det är för dag, säger Malin Knutsson och förklarar att de kan åka på alla sorters larm:

– Det är verkligen allt möjligt – från trauman som kanske är det som folk tänker sig att ambulansen pysslar med, men kan också handla om ensamhet och psykisk ohälsa. 

undefined
Från vänster: David Freedeke, Victoria Gustafsson, Malin Knutsson och Ingela Schröder

Att jobba storhelger och helger är något personalen är vana vid och något man var väl medveten om när man valde yrket. 

– Men just på julafton tycker många anhöriga att det är tråkigare när man är borta, säger Ingela Schröder.

– När man går till jobbet är det inte så stor skillnad för oss. Men hemma är det ju träligt för dem och det är klart, alla ära åt kollegorna, men det är mysigare att sitta med sin familj fira jul, säger David Freedeke. 

Vad gör ni här på stationen på jul om ni inte är ute på larm?

– Då äter vi godis, du ser ju vad mycket godis vi har här, skrattar Malin Knutsson och pekar på en hög chokladkartonger. Hon fortsätter:

– Vi är ett mysigt gäng som ändå försöker göra det lite speciellt när det är storhelg. Vi köper lite gott och har det lite extra mysigt. Men det är svårt att planera för vi vet inte när vi är på stationen och vi kanske inte ser varandra på hela dagen och julskinkan kanske står kvar här på kvällen. Men då får man ta en näve godis i farten.

undefined
"Jag ska jobba julafton och juldagen, men annandagen ska jag vara ledig. Men det vet man aldrig, jag kan få hoppa in om någon blir sjuk eller så", säger Krister Bergqvist.

En annan juljobbare är Krister Bergqvist på Vimmerby Taxi. På julafton är det många som ska ha färdtjänst till sina julfiranden.

– Sista åren har det varit ganska lugnt i och med pandemin. I år har det släppt lite, men nu har de ju dragit åt lite grann. Men det är svårt att säga hur mycket det blir, berättar han när Vimmerby Tidning träffar honom dagen före julafton. 

undefined
Krister Bergqvist kikar på schemat för julafton. Sju bilar ska vara i rullning i Vimmerby och Hultsfred - från tidig morgon till 22-tiden.

Han väntar på att få körschemat för julaftonen från KLT som planerar logistiken. Klart är att sju chaufförer kommer vara i tjänst och köra i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. 

– Det är trevligt att köra på jul tycker jag, folk brukar vara glada och trevliga, säger Krister som hoppas att hinna kika in på julfirande hos sin bror mellan körningarna:

– Får hoppas att ingen ska åka precis när Kalle är. Men man får ta det som det blir, säger han och skrattar. 

Dagen före julafton får Vimmerby Tidning följa med när Krister Bergqvist är ute på taxiuppdrag. Den här gången var det mattransport som stod på schemat.
Dagen före julafton får Vimmerby Tidning följa med när Krister Bergqvist är ute på taxiuppdrag. Den här gången var det mattransport som stod på schemat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!