Allvarliga brister på AL-skolan

Kommunen hotas av vite på 500 000 kronor på grund av omfattande och allvarliga brister på Astrid Lindgrens skola.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-05-10 07:50

Det framgår av ett föreläggande som Skolinspektionen riktar mot Vimmerby kommun. Efter en tillsyn på skolans högstadium anser Skolinspektionen att det finns omfattande och allvarliga brister i skolans centrala verksamhet. Skolan följer inte gällande bestämmelser och det saknas rutiner för arbetet med att ge extra anpassning och stöd till eleverna. Det gör att eleverna riskerar att inte få det stöd de har rätt till, enligt Skolinspektionen.

Inspektionen kräver nu att en lång rad åtgärder vidtas av kommunen och skolan, där rektorn är ansvarig i det senare fallet.

Det handlar bland annat om att skapa tydliga och fungerande rutiner för arbetet med extra anpassning och särskilt stöd. Det ska också vara förankrat hos skolpersonalen.

Rektorn ska också se till att lärare och övrig skolpersonal ska se till att lärare och annan skolpersonal har kompetens att kunna se att en elev behöver extra anpassning och att man snabbt tar tag i det. Det ska också finnas tydliga rutiner för att anmäla om elever trots extra insatser riskerar att inte nå kunskapsmålen.

Det finns också krav på åtgärder för en trygg skolmiljö som ger eleverna studiero.

skolan ska också se till att det finns strukturerad undervisning och kontinuerligt lärarstöd i den omfattning som krävs för att eleverna ska få förutsättningar att nå kunskapsmålen.

Om skolan inte lever upp till kraven senast den 5 november i år riskerar kommunen ett vite på 500 000 kronor.

Vi har sökt förvaltningschefen Birgitha Sahlin för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!