Alla som vill får jobb - fler platser än sökande

Alla unga som sökt ett kommunalt sommarjobb får det. Trots att ett 40-tal tjänster fallit bort på grund av coronapandemin. Samtidigt har kommunen ändå ett 40-tal platser i reserv om fler skulle behöva ett sommarjobb.

Camilla Karlsson och Patric Engqvist är glada över att  alla ungdomar som behöver sommarjobb kan får det. "Mycket tack vare att förvaltningar och föreningar tagit fram extra platser i år" säger de.

Camilla Karlsson och Patric Engqvist är glada över att alla ungdomar som behöver sommarjobb kan får det. "Mycket tack vare att förvaltningar och föreningar tagit fram extra platser i år" säger de.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-02 11:30

– Vi har fler platser än vad det finns sökande just nu, så det ser mycket bättre ut än vad vi vågade tro för bara några veckor sen, säger Camilla Karlsson, samordnare för de kommunala sommarjobben.

Vanligtvis ger det kommunala anslaget på cirka 800 000 kronor jobb till 150 ungdomar från 16 till 18 år varje sommar.

I år försvann cirka 40 platser i äldreomsorgen på grund av den rådande coronakrisen.

– I stället har andra förvaltningar, exempelvis förskolorna och många föreningar ställt upp och hittat nya platser så vi kan erbjuda sommarjobb till alla 159 som sökt, säger Camilla Karlsson.

Hittills har ett 15-tal av de sökande tackat nej.

– De har förmodligen fått sommarjobb på egen hand, tror hon.

Ett 75-tal har sagt ja, resten har några dagar till på sig att ge besked.

Utöver det har kommunen utrymme för ytterligare ett 40-tal sommarjobb i år.

– Vi har ett avtal med arbetsförmedlingen som ger oss rätt till statliga pengar på max 285 000 kronor. Det är ett extra stöd på grund av coronakrisen, säger Patric Engqvist på utvecklingsavdelningen.

Men det är inte alls säkert att de reservplatserna behöver tas i bruk.

– Vi fyller upp de ordinarie platserna vi har i kommunal regi först. Sen kan vi aktualisera de extra och vi har en plan för hur vi kan jobba med dem. Det blir lite nytänk, säger Camilla Karlsson.

– Viktigast är att de får jobb och bra rutiner, säger Patric Engqvist.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!