Alfred om att regissera sin pappa: "En naturbegåvning"

Den lokala entreprenören Kjell Svensson gjorde nyligen TV-debut i serien Leif & Billy. Av sonen tillika huvudrollsinnehavaren Alfred Svensson får hans insats mycket väl godkänt. Alfred berättar också om framtiden för framgångssagan, och hur det är att jobba med sitt hjärtebarn.

Alfred Svensson gör rollen som Billy i serien Leif och Billy. I det senaste avsnittet gästspelar hans pappa, Kjell Svensson. "I ett annat liv hade han nog kunnat göra exakt det jag gör. Jag tror att han har det i sig på något sätt.", säger Alfred som menar att Kjell var en naturbegåvning vid inspelningsmomentet.

Alfred Svensson gör rollen som Billy i serien Leif och Billy. I det senaste avsnittet gästspelar hans pappa, Kjell Svensson. "I ett annat liv hade han nog kunnat göra exakt det jag gör. Jag tror att han har det i sig på något sätt.", säger Alfred som menar att Kjell var en naturbegåvning vid inspelningsmomentet.

Foto: Privat

Vimmerby2023-03-02 18:00

I det senaste avsnittet av den populära humorserien Leif och Billy dyker Tunabon Kjell Svensson upp i en scen där ett gäng jägare har samlats i en bygdegård. Trots att hans replik är kort fick hela scenen tas om 25-30 gånger, men enligt Alfred Svensson levererade han den med bravur redan från början.

Hur var det att regissera sin egen pappa?

– Det var lite speciellt såklart. Jag var nog nästan lika nervös som han var, fast i och för sig var min uppfattning att han inte var speciellt nervös. Han visade sig vara en naturbegåvning, säger Alfred Svensson.

Han berättar att han hade båda föräldrarna där under inspelningsdagen. Det var första gången de båda var med och fick se hur allt går till.

– Innan har de inte riktigt haft en klar bild av vad det är jag gör om dagarna, så det var roligt att få visa det.

Faktum är att även Alfreds mamma, Helene Svensson, är med i det berörda avsnittet. För den som tittar riktigt noga syns hon som statist i bakgrunden vid något tillfälle, även om hennes roll inte är lika framträdande. Annars stod hon mer på andra sidan kameran.

När Vimmerby Tidning intervjuade Kjell Svensson om hans tv-debut sa han att det lilla gästspelet han gjorde gav stor respekt för branschen och vad det är sonen sysslar med. Alfred Svensson berättar att folk i allmänhet kan ha svårt att förstå att det han gör inte bara är på skoj.

– Mina föräldrar har såklart alltid tagit det jag gör på allvar och de har nog aldrig tänkt att det bara är ploj. Däremot har nog folk generellt svårt att förstå hur mycket arbete som ligger bakom för att få ihop en sån här serie. Många tror att det är slappare än vad det är, men inspelningsperioderna är fruktansvärt krävande, även om det är bland det roligaste som finns att göra i livet.

Från seriens start har Alfred Svensson och kollegan Klas Eriksson skött allt från manus till regi och klippning. Så är det även idag, även om de på sistone delat upp uppgifterna lite mer mellan sig.

Har det att göra med ett kontrollbehov att ni inte släpper iväg någon av arbetsuppgifterna?

– Det har etthundra procent att göra med ett kontrollbehov. Vi har fått hjälp tidigare, men vi blir aldrig nånsin nöjda även om det är jätteduktiga personer som hjälpt till. Jag tycker inte att det blir lika bra som när jag själv gör det. Leif och Billy är vårt hjärtebarn på något sätt, så jag är beredd att lägga den tiden och energin som krävs för att få till det lilla extra.

Den senaste tiden har Alfred Svensson inte bara synts till i sin egen serie, utan har även gjort roller där han "bara" är skådespelare. 

Känns det annorlunda då med att bara kunna göra sin roll och låta andra personer sköta resten?

– Ja det är rena lyxen att bara vara skådespelare i ett projekt. När jag gjorde Netflixserien som Felix Herngren regisserade var det egentligen första gången jag gjorde en stor roll och bara hade en uppgift, och det var helt fantastiskt att bara kunna fokusera på den delen och sin karaktär. 

Ännu är inte Leif och Billy ett avslutat kapitel i Alfred Svenssons liv, men han kan inte i nuläget svara på om det blir fler säsonger framöver. SVT är intresserade av det, men nu känner duon att det är läge för en liten andningspaus innan de börjar tänka mer i de banorna.

Leif och Billy har slagit rekord i tittarsiffror i år igen. "Det är ganska unikt att man ökar sina siffror från säsong till säsong", säger Alfred Svensson.
Leif och Billy har slagit rekord i tittarsiffror i år igen. "Det är ganska unikt att man ökar sina siffror från säsong till säsong", säger Alfred Svensson.
Leif och Billy

Serien om de två bröderna Leif och Billy tog år 2017 steget från YouTube till SVT. Sedan dess har serien bland annat belönats med utmärkelser som "Årets komedi" på Svenska humorgalan 2022, och 2020 blev de Kristallenvinnare för bästa humorprogram.

Skulle du erbjuda Kjell en större roll om det blir någon ny säsong?

– Garanterat! Han har en stående inbjudan.

Och din mamma Helene?

– Hon är nog inte riktigt lika sugen som pappa, men jag tror inte att hon hade tackat nej om jag hade bett snällt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!