Alexander jobbar i Europas maktkorridorer

Sverige tar över ordförandeskapet i EU samtidigt som Socialdemokraterna hamnar i opposition. Nu väntar en intensiv tid för Alexander Högberg från Vimmerby, som jobbar med partiet i Bryssel.

Alexander Högberg, 26 år gammal, började sin karriär i EU med en praktikplats. Efter det fick han jobb som pressekreterare hos Socialdemokraterna. Pappan Peter Högberg är kommun- och regionpolitiker och mamma Annika är ombudsman, så politiken har han i blodet.

Alexander Högberg, 26 år gammal, började sin karriär i EU med en praktikplats. Efter det fick han jobb som pressekreterare hos Socialdemokraterna. Pappan Peter Högberg är kommun- och regionpolitiker och mamma Annika är ombudsman, så politiken har han i blodet.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-02 06:00

Som pressekreterare till den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Hélene Fritzon är 26-årige Vimmerbykillen Alexander Högbergs liv minst sagt spännande. Alltihop började med en praktikplats 2020 och snart tre år senare bor han kvar i Bryssel. 

– Jag jobbar med all kommunikation för Helenes del och har kontakt med både Bryssel-korrespondenter och journalister i Sverige. Sen hjälper jag till med uttalanden, bollar och ser till att vi får fram det vi vill när hon möter journalister, säger Alexander Högberg när Vimmerby Tidning träffar honom hemma hos föräldrarna i Vimmerby i mellandagarna.

undefined
Alexander Högberg, som bott i Bryssel i snart tre år, saknar landsbygden och närheten till skogarna i Sverige. "Jag valde en lägenhet som ligger nära den största skogsparkerna just för den sakens skull", säger han.

2023 tar Sverige över det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd och mycket av Alexanders arbete kommer att kretsa kring just det. Han hoppas också att ordförandeskapet kan öka intresset för EU och EU-frågor i Sverige. Ointresset menar han annars är en av det största utmaningarna med jobbet.

– Ulf Kristersson kommer till Strasbourg i januari och mitt och mina kollegors jobb blir att bevaka vad regeringen gör med ordförandeskapet, vilka ambitioner och värden de går in med. Sen kommer Sverige att hamna på kartan och bli mer intressant, vi kommer att ha seminarier och möten och prata om den svenska modellen. När ordförandeskapet sen tar slut är det mindre än ett år kvar till Europaparlamentsvalet, säger Alexander Högberg.

Vad innebär det för dig att Socialdemokraterna nu är i opposition? 

– Vi har märkt ett uppsving, att det kan vara mer intressant att prata med oppositionen och ta reda på vad vi tycker om regeringen. Det är fler journalister nu som ringer och vill ha kommentarer och man märker att det finns en oro i Europa inför att Sverige ska ta över ordförandeskapet. Internationella medier är väldigt intresserade av att höra mer och jag hade bland annat ett långt samtal med New York Times för inte så länge sedan. 

undefined
Vid EU:s högkvarter i Bryssel tas det många viktiga beslut.

Att byta Småland mot Belgien kommer inte utan vissa kulturkrockar. Utländska kollegor tycker att det är aningen märkligt att svenskarna vill göra eget kaffe på kontoret istället för att gå ut på café och 26-åringen har redan förätit sig på den belgiska klassikern Moules frites. 

– Jag åt det mycket i början men nu tycker jag att det är för pilligt. Man åker ju ofta till Ikea nuförtiden och äter köttbullar, men det sjuka är att de har köttbullar med pommes och brunsås. Det är en liten hädelse kan jag tycka, säger Alexander Högberg.

undefined
"Man åker ju ofta till Ikea nuförtiden och äter köttbullar, men det sjuka är att de har köttbullar med pommes och brunsås. Det är en liten hädelse kan jag tycka", säger Alexander Högberg.

Bryssel är en tätbefolkad men liten stad och till det mesta kan Alexander ta cykeln, men samtidigt finns det flera saker han saknar.

– Om man bortser från familjen och alla vänner, som såklart kommer på en förstaplats, så saknar jag landsbygden och närheten till skogen. Jag valde en lägenhet som ligger nära den största skogsparkerna just för den sakens skull. Jag saknar sjöarna, de som finns är avspärrade eller kräver att man betalar inträde. Och så saknar jag filmjölk, säger Alexander Högberg. 

Vad ser du mest fram emot 2023?

– Det kommer att komma ganska många lagstiftningar inom miljö- och klimatområdet och inom jämställdhetsområdet, som är de områdena och frågorna som Helene främst jobbar med. Det är också mina hjärtefrågor och för mig som varit socialdemokrat sedan barnsben ser jag mycket fram emot att få komma tillbaka, träffa alla fina kollegor och hjälpa till att driva en politik som man brinner för. 

Personligt

Alexander Högberg

Ålder: 26 år 
Bor: Lägenhet i Bryssel, Belgien
Familj: Föräldrarna Peter Högberg och Annika Högberg, som båda är aktiva socialdemokrater.
Karriär: Jobbade tidigare på reklambyrå i Kalmar innan han, först via en praktikplats, fick jobb i Bryssel. Arbetar just nu som pressekreterare till Hélene Fritzon (S) i EU-parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!