Åbros VD: "November och december var nattsvart"

"Ett förlorat år kan man nästan säga", säger Åbros VD Henrik Dunge när han sammanfattar år 2020. Nu övervintrar bryggeriet och hoppas på en ljusning.

Slutet av 2020 var mörkt för Åbro. Företaget tappade runt 35 procent av sin omsättning i november och december.

Slutet av 2020 var mörkt för Åbro. Företaget tappade runt 35 procent av sin omsättning i november och december.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-01-19 06:00

– Det har varit ett väldigt ovanligt år. Vi har upplevt att vissa marknader har vikt tidigare något år men nu är det överallt, hela jordklotet har drabbats. Det påverkar i och med att vi har en så stor del export, säger Dunge om hur pandemiåret påverkade Vimmerbybryggeriet.

I början av 2020 såg det väldigt lovande ut för Åbros del. Men i mars och april blev effekterna av pandemin direkt kännbara.

– Det blev väldigt dåliga månader för oss. Vi tappade rejält i volym för då började pandemin komma igång, säger han och fortsätter:

– Sen kan man säga att den svenska sommaren har räddat upp mycket tack vare att vi har haft så bra väder i Sverige och även att alla svenskar har hållit sig hemma och inte rest utomlands, så den inhemska konsumtionen har ju ökat för vår del.

Fram till september höll det i sig, men samtidigt som smittspridningen ökade så minskade också Åbros omsättning.

– November och december var nattsvart. Vi tappar över 35 procent i omsättning då, säger Dunge. 

undefined
Slutet av 2020 var mörkt för Åbro. Företaget tappade runt 35 procent av sin omsättning i november och december.

Trots den minskade omsättningen har man inte behövt varsla någon personal under året.

– De åtgärder som har vidtagits från regeringens sida gör att företaget kan gå ner i korttidsarbete och det har vi också gjort. Det är ett sätt att kunna övervintra och inte behöva säga upp personal utan köra korttidsarbete och sen när pandemin är över kan vi gå upp på fullt igen. Det är en fördel för då kan vi behålla vår välutbildade personal och inte behöva skicka ut någon.

Personal i korttidsarbete fortsätter även in i det nya året. Men Henrik Dunge hoppas på en ljusning snart. 

– Det är bara att försöka vara positiv och hoppas att vaccineringen kommer igång nu och att det börjar släppa här. Men vi misstänker väl att det kommer att hänga kvar ett halvår in på det här året. Det är ju ingen som kan svara på när det sker men vi är väl rustade i företaget med investerare och kommer vara beredda på när det vänder. 

undefined
"I och med att vi jobbar i såna länder som stänger ner helt, exempelvis England som är ett stort exportland för oss. Det märks ju markant när de stänger ner hela landet. Jag tror nog alla tycker att det här året hade vi kunnat vara utan. " säger Henrik Dunge

Hur påverkas ni av att Brexit nu blivit verklighet?

– Vi visste ju att det skulle bli Brexit, men frågan var ju om den skulle bli hård eller inte. Nu finns det ett avtal vilket innebär att det inte finns några strafftullar på våra produkter och det är vi tacksamma för. 

– Det är lite mer hanteringsmässigt med exportdokument som var enklare förut, men det är vi vana vid från andra länder, så att det funkar bra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!