Åbro har sålt sin näst sista pub

Black Lion Inn i Norrköping har nu sålts till Burgsviks Group, samma företag som köpte tre av Åbros pubar i centrala Stockholm. Sista puben till salu säljs inom kort.

The Black Lion Inn i Norrköping

The Black Lion Inn i Norrköping

Foto: Magnus Andersson

Vimmerby2024-04-16 17:20

I slutet av förra året kunde Vimmerby Tidning berätta att Åbro beslutat att sälja av alla sina pubar förutom Brygghuset i Vimmerby. Detta efter ungefär 20 år i pubbranschen.

– Vi har kvar vår hemmapub. Det var ett strategiskt beslut att antingen köpa vidare eller sälja av. Vi valde att satsa på kärnverksamheten bryggeriet, säger Åbros VD Henrik Dunge.

Tre av Åbros fyra Stockholmspubar såldes i slutet av förra året till Burgsviks Group. Det var The Bull & Bear på Birger Jarlsgatan, Åbros första externa pub, The Queen’s Head på Drottninggatan och The King’s Fox på Kungsgatan. Nu köper företaget även puben i Norrköping, Black Lion Inn.

undefined
The Black Lion Inn i Norrköping

– Vi är väldigt glada över affären och möjligheten att tillsammans med Pernilla och hennes personal driva puben vidare i samma härliga anda som varit en framgång under de senaste 16 åren. The Black Lion Inn blir ett väldigt fint tillskott till vårt affärsområde Burgsvik Gastropubar som nischar sig på klassiska, gedigna pubar, skriver Fredrik Tervaniemi, företagets VD i ett pressmeddelande.

Övergången till nya ägarna sker den 1 maj.

Tidigare har Åbro sålt sin pub The Horse & Hound i Linköping till en lokal köpare

Har ni några pubar kvar att sälja nu?

I princip är alla sålda. Vi är inne i slutförhandlingar om Flying Elk i Gamla Stan i Stockholm. Vi räknar med att det ska vara klart innan månaden är slut, berättar Henrik Dunge.

Varför ville Burgsviks Group inte köpa er sista pub i Stockholm?

– De hade köpt tillräckligt, säger han.

undefined
Åbros VD Henrik Dunge konstaterar att alla pubar som ska säljas snart är sålda.

Hur kom det sig att ni inte sålde alla fyra pubarna på en gång till Burgsviks Group?

– Det berodde på att vi hade lite olika intressenter. Norrköping fungerar för Burgsviks Group som har verksamhet runt om i landet.

Burgviks Group ägs av familjen Tervaniemi från Gotland. De äger flera restauranger i Stockholm, bland annat Skansens och Dramatens samt restauranger på arenor och Rasta-kedjan med restauranger på ett 30-tal platser i landet, bland annat Kalmar. Företaget omsatte 2022 närmare två miljarder kronor och hade närmare 1 000 anställda. De har även verksamhet i Danmark och Storbritannien.

– Vi är nöjda med att ett familjeföretag köpte och att de fortsatt är kunder hos Åbro, så det är en win-win för oss, förklarar Henrik Dunge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!