à bro Bryggeris sejour som stor pubÀgare Àr över. Efter 20 Är i branschen har bryggeriet sÄlt sin sista pub utanför Vimmerby (Brygghuset finns kvar).
à bros vd Henrik Dunge sa nÀr puben i Norrköping, Black Lion Inn, nyligen sÄldes att det var ett strategiskt beslut att satsa pÄ kÀrnverksamheten, det vill sÀga bryggeriet.
Hur kÀnns det nu nÀr sista puben Àr sÄld?
â Det kĂ€nns bĂ„de bra och vemodigt. Vi har hĂ„llit pĂ„ med pubverksamheten i 20 Ă„r.
Tappar ni försÀljning nu nÀr ni inte Àger pubarna lÀngre?
â Vi kommer att fortsĂ€tta sĂ€lja och distribuera till 95 procent, berĂ€ttar Henrik Dunge.
Ny Àgare till The Flying Elk Àr HD Life AB i Stockholm och deras krog Sovel kött och grill. Restaurangen ligger just nu i Sickla i Nacka kommun men ska flyttas till pub-lokalerna i Gamla stan.
Sara Ljungqvist pÄ Sovel förtÀljer att de började som en köttbutik men senare startade en restaurangdel.
â NĂ€r vi öppnade var det nĂ€stan bara amerikanskt kött men nu jobbar jag hellre med svenskt kött och gĂ€rna frĂ„n mindre lokala gĂ„rdar, berĂ€ttar hon och sĂ€ger att köttet blir bĂ€ttre om det kommer frĂ„n grĂ€sbetande djur.
Det som hÀnder nÀrmast Àr att en ombyggnad ska ske av The Flying Elks lokaler. Puben Àr stÀngd och namnet lÀggs till vila.
â Vi stĂ€nger i Sickla och om allt gĂ„r som det ska öppnar vi i Gamla stan i september.
Varför köpte ni puben?
â Den var till salu och mĂ€klaren ringde lite dĂ„ och dĂ„. FrĂ„n början sa jag nej för det Ă€r ett jĂ€ttestort projekt. Jag kommer dessutom frĂ„n raka motsatsen med stora inglasningar och helt öppen lokal. Nu blir det en lokal med skrymslen och kĂ€llarvalv. Det blir verkligen kontraster.
Vad fick dig att ÀndÄ göra affÀr?
â Min man Per sa plötsligt en dag att "jag tycker vi tar det dĂ€r".
Kom affÀren bra i tiden?
â Du vet, ibland Ă€r det tillfĂ€lligheter i livet som gör att nĂ„got hĂ€nder. Nu Ă€r vi jĂ€ttetaggade, det Ă€r ett superspĂ€nnande projekt.
Hur har du lyckats överleva i en tuff bransch?
â Vi har otroligt mycket stammisar. NĂ€r det kommer till kvalitet och goda smaker Ă€r jag kompromisslös och krĂ€vande att jobba med.
Sara Ljungqvist berÀttar att de ska bygga en vingrotta i ett av valven, en asiatisk coctail-bar samt en matsal med deras nuvarande koncept.
Kommer ni att fortsÀtta sÀlja produkter frÄn à bro?
â Först ska ombyggnaden komma igĂ„ng och sĂ„ ska alla myndighetspapper fyllas i. Sedan börjar jag med leverantörerna men det finns inget i avtalet om att vi ska köpa av Ă bro.