Åbro har sĂ„lt sin sista pub: "KĂ€nns bĂ„de bra och vemodigt"

Åbros sista pub utanför Vimmerby, The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm, Ă€r nu sĂ„ld. Sista april övergick puben till ny Ă€gare.

Flying Elks lokaler i Gamla stan som de sÄg ut för nÄgra dagar sedan, innan ombyggnaden pÄbörjades.

Flying Elks lokaler i Gamla stan som de sÄg ut för nÄgra dagar sedan, innan ombyggnaden pÄbörjades.

Foto: Privat

Vimmerby2024-05-10 20:00

Åbro Bryggeris sejour som stor pubĂ€gare Ă€r över. Efter 20 Ă„r i branschen har bryggeriet sĂ„lt sin sista pub utanför Vimmerby (Brygghuset finns kvar).

Åbros vd Henrik Dunge sa nĂ€r puben i Norrköping, Black Lion Inn, nyligen sĂ„ldes att det var ett strategiskt beslut att satsa pĂ„ kĂ€rnverksamheten, det vill sĂ€ga bryggeriet.

Hur kÀnns det nu nÀr sista puben Àr sÄld?

– Det kĂ€nns bĂ„de bra och vemodigt. Vi har hĂ„llit pĂ„ med pubverksamheten i 20 Ă„r.

Tappar ni försÀljning nu nÀr ni inte Àger pubarna lÀngre?

– Vi kommer att fortsĂ€tta sĂ€lja och distribuera till 95 procent, berĂ€ttar Henrik Dunge.

undefined
Åbros vd Henrik Dunge tycker det kĂ€nns bĂ„de bra och vemodigt att sista puben utanför Vimmerby nu Ă€r sĂ„ld.

Ny Àgare till The Flying Elk Àr HD Life AB i Stockholm och deras krog Sovel kött och grill. Restaurangen ligger just nu i Sickla i Nacka kommun men ska flyttas till pub-lokalerna i Gamla stan.

Sara Ljungqvist pÄ Sovel förtÀljer att de började som en köttbutik men senare startade en restaurangdel.

– NĂ€r vi öppnade var det nĂ€stan bara amerikanskt kött men nu jobbar jag hellre med svenskt kött och gĂ€rna frĂ„n mindre lokala gĂ„rdar,  berĂ€ttar hon och sĂ€ger att köttet blir bĂ€ttre om det kommer frĂ„n grĂ€sbetande djur.

Det som hÀnder nÀrmast Àr att en ombyggnad ska ske av The Flying Elks lokaler. Puben Àr stÀngd och namnet lÀggs till vila.

– Vi stĂ€nger i Sickla och om allt gĂ„r som det ska öppnar vi i Gamla stan i september.

Varför köpte ni puben?

– Den var till salu och mĂ€klaren ringde lite dĂ„ och dĂ„. FrĂ„n början sa jag nej för det Ă€r ett jĂ€ttestort projekt. Jag kommer dessutom frĂ„n raka motsatsen med stora inglasningar och helt öppen lokal. Nu blir det en lokal med skrymslen och kĂ€llarvalv. Det blir verkligen kontraster.

undefined
Ytterligare en interiörbild frĂ„n lokalerna som Åbro nu avyttrat.

Vad fick dig att ÀndÄ göra affÀr?

– Min man Per sa plötsligt en dag att "jag tycker vi tar det dĂ€r".

Kom affÀren bra i tiden?

– Du vet, ibland Ă€r det tillfĂ€lligheter i livet som gör att nĂ„got hĂ€nder. Nu Ă€r vi jĂ€ttetaggade, det Ă€r ett superspĂ€nnande projekt.

Hur har du lyckats överleva i en tuff bransch?

– Vi har otroligt mycket stammisar. NĂ€r det kommer till kvalitet och goda smaker Ă€r jag kompromisslös och krĂ€vande att jobba med.

Sara Ljungqvist berÀttar att de ska bygga en vingrotta i ett av valven, en asiatisk coctail-bar samt en matsal med deras nuvarande koncept.

Kommer ni att fortsĂ€tta sĂ€lja produkter frĂ„n Åbro?

– Först ska ombyggnaden komma igĂ„ng och sĂ„ ska alla myndighetspapper fyllas i. Sedan börjar jag med leverantörerna men det finns inget i avtalet om att vi ska köpa av Åbro.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!