Kö till förskolorna – men platser finns

Trots att 165 barn lämnat förskolorna I Vimmerby kommun för att börja F1–klass, köar just nu 80 barn till en plats i förskolan. "Alla kommer att få plats, men kanske inte på den förskola man valt i första hand" säger Eva Johansson.

För tillfället är det förhållandevis gott om platser i kommunens förskolor. "Men alla 80 som ska ha en plats närmaste halvåret kan inte få just den förskola man helst vill"  säger verksamhetschefen Eva Johansson.

För tillfället är det förhållandevis gott om platser i kommunens förskolor. "Men alla 80 som ska ha en plats närmaste halvåret kan inte få just den förskola man helst vill" säger verksamhetschefen Eva Johansson.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-08-18 06:00

Hon är verksamhetschef för förskolorna i Vimmerby kommun och beskriver att antalet barn i förskolan är i en dipp just nu.

– Vi har alltid ett tapp till hösten i och med att sexåringarna lämnar för att börja förskoleklass i grundskolan. I år är det 165 barn som lämnat förskolan så just nu är det 572 barn inskrivna i den kommunala förskolan, säger hon.

Utöver det är 83 barn inskrivna i de fristående förskolorna och den privata pedagogiska barnomsorg som finns etablerad i kommunen.

Samtidigt köar i dag 80 barn för att få en plats i förskolan. Kommunen är skyldig att erbjuda plats inom fyra månader till alla barn som fyllt ett år. 

– Det klarar vi, fem av de som köar nu ska ha sin plats först efter årsskiftet och övriga får plats successivt under hösten, säger Eva Johansson.

Men även om kommunen klarar lagkravet är inte det detsamma som att familjen får just den förskola man valt. Det kanske inte ens blir andra– eller tredjehandsvalet.

– Vi har några mindre förskolor där efterfrågan är hög, det är exempelvis Gullringen, Rumskulla och Storebro och då kan det bli att man får erbjudande om plats i Södra Vi eller i en förskola i Vimmerby istället till att börja med.

Hur ser det ut med bemanning i förskolan?

– Generellt är det bra bemanning, men vi skulle gärna se fler utbildade förskolelärare. Det kan vara svårt att rekrytera när någon slutar, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!