Damian, 14: "Kul när man hittar mycket"

Blåbärssäsongen är här och många vill ge sig ut i skogen för att plocka bär. En hängiven bärplockare är 14-årige Damian Sääv från Storebro. "Hoppas kunna plocka 100 liter i sommar".

Damian Sääv hittar mycket blåbär i skogen. Pengarna han tjänar ska gå till drömmopeden.

Damian Sääv hittar mycket blåbär i skogen. Pengarna han tjänar ska gå till drömmopeden.

Foto: Privat

Vimmerby2023-08-06 20:00

Damian Sääv är trots sin unga ålder en rutinerad bärplockare. På senare år har han dock lagt i en extra växel och då har bärplockningen även gett honom en inkomst. 

– Jag har plockat med min farfar i Gullringen sedan jag var barn. För två år sedan började jag plocka för att sälja. På en bra dag kan vi plocka 40-50 liter.

Trots att prognosen från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har pekat på en låg tillgång på blåbär i hela landet på grund av frostnätter under blomningen och torka under kartbildningen, har Damian Sääv och hans farfar Rune Sääv lyckats plocka cirka 75 liter blåbär hittills i sommar. Och mer lär det bli innan säsongen är över.

– Det går ganska snabbt, vi använder plockare och vi har ett par bra ställen som vi vet om, så vi behöver inte direkt gå och leta. Det tar inte mer än en eller två timmar för oss att plocka 40 liter. När man väl hittar mycket är det riktigt kul.

Hur är tillgången på blåbär i år?
– Det finns ganska mycket, men det är inte som för några år sedan, då plockade min farfar 300 liter på en säsong. Då kunde man i stort sett stå på samma ställe och plocka massor utan att röra sig. 

Annonser på sociala medier har fått flera köpare att höra av sig, liksom släktingar som också har velat köpa bären.

– Pengarna ska gå till en moppecross. Jag hoppas få in cirka 5 000 kronor, det är ungefär 100 liter blåbär, säger Damian Sääv.

Men det är inte bara för pengarna som han plockar blåbär. Det blir också många fina naturupplevelser tillsammans med farfar.

– Vi brukar ta med fika, så när vi är klara med en hink brukar vi sätta oss och ta en fika. Man behöver ta pauser eftersom man är konstant böjd i ryggen när man plockar.  

Har du några bra tips till de som vill ge sig ut och plocka blåbär?
– Ha en bra plockare. De som är i plast är inte jättebra, de går sönder lätt. Vill man plocka mycket och snabbt skulle jag säga att man ska ha en plockare i trä eller stål. Ha en bra rensare och plocka när det är torrt ute. För att hitta bra blåbärsställen är det nog bara att hålla koll i skogen, det kan ju finnas överallt. 

Tonåringar är kanske inte den vanligaste ålderskategorin bärplockare, men Damian Säävs intresse har smittat av sig på hans vänner.

– Det är flera av mina kompisar som har börjat plocka bara för att jag gör det. 

Trots rapporter om dålig tillgång på blåbär har Damian Sääv och hans farfar Rune Sääv plockat runt 75 liter hittills i sommar.
Trots rapporter om dålig tillgång på blåbär har Damian Sääv och hans farfar Rune Sääv plockat runt 75 liter hittills i sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!