100 000 unika lyssnare – varje vecka

Mordpodden startade som ett skolprojekt 2016. Att den kom att handla om svenska mord var en tillfÀllighet. Idag Àr Vimmerbybördiga Amanda Karlssons podd, som hon driver ihop med Linnéa Bolin, en av Sveriges populÀraste.

Mordpodden som startades 2016 med Amanda Karlsson som en av skaparna Àr en av landets mest lyssnade.

Mordpodden som startades 2016 med Amanda Karlsson som en av skaparna Àr en av landets mest lyssnade.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-07-17 13:00

Det var nÀr Amanda Karlsson gick sista terminen pÄ journalistutbildningen pÄ Linnéuniversitetet som hon antingen kunde vÀlja en kurs eller praktik. Amanda var instÀlld pÄ en kurs och nyfiken pÄ radio. Men hon fick beskedet att hon var enda sökande, sÄ det fanns inte möjlighet att avsÀtta en lÀrare. Hon stod dock pÄ sig dÄ hon ville göra en dokumentÀr. Tillslut fick hon tillgÄng till teknik, men utan lÀrare.

NÄgonstans dÀr klev slumpen in. En dag kom hon för tidigt till en lektion. Det gjorde Linnéa Bolin ocksÄ och de kom att prata med varandra - för första gÄngen. Linnéa hade sökt ett TV-projekt, men var missnöjd och ville byta.

– Nu var vi tvĂ„ elever, förklarar Amanda, som berĂ€ttar att LinnĂ©a fick frĂ„gan om vad de Ă€mnade göra.

– Hon svarade en podd om mord. Det var nĂ„got hon bara slĂ€ngde ur sig, sĂ€ger Amanda.

Men temat lockade dÄ bÄda lyssnade pÄ den genren.

– Publiceringen var en del av skolprojektet och det var roligt att folk i vĂ„r omgivning kunde höra den. Men det fanns inget syfte att nĂ„gon annan skulle hitta den.

Men deras podd fick enorm respons och gick upp i topp av de mest lyssnade. Resten Àr historia. I dag försörjer de sig pÄ podden som hittills kan summera 80 avsnitt. Mordpodden har idag runt 100 000 unika lyssnare i veckan. De dyker ner i förundersökningsprotokoll och domar och berÀttar om svenska mord. Fokus Àr historien bakom brottet med frÄgor och svar, varför det skedde och om det möjligen kunde ha förhindrats.

Amanda förklarar att de lÀgger stor vikt pÄ att göra det pÄ ett ansvarsfullt sÀtt och att de bara nÀmner det som redan Àr kÀnt.

– Det handlar om riktiga personer och anhöriga. För oss Ă€r det viktigt att ha med bĂ„de hjĂ€rta och hjĂ€rna i vĂ„rt arbete.

Med nÄgot undantag har de bara tagit upp lösta fall. Varje berÀttelse följs upp med diskussioner och förklaringar kring rÀttsvÀsendet.

Varför tror du "mord" Àr sÄ populÀrt i tv-serier, böcker med mera?

– Jag tror det beror pĂ„ att det Ă€r sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n verkligheten, tack och lov.

Amanda och Linnéa gör vartannat avsnitt.

– Vi har lika syn pĂ„ produkten och skriver vĂ€ldigt lika och anvĂ€nder samma sprĂ„k, beskriver Amanda.

Det Àldsta fallet de tagit upp Àr frÄn 1950-talet, det yngsta frÄn 2016. Vid fall efter Är 2000 kontaktas alltid anhöriga. Bara en enda gÄng har anhöriga sagt nej. Det hÀnder Àven att folk hör av sig för att de vill att de ska lyfta ett fall. Amanda sÀger att hon blir berörd av det hon lÀser i domar.

– Det kan vara extremt skrĂ€mmande.

Finns det fall du undviker?

– Jag klarar inte nĂ€r barn farit illa. Vi har tagit upp ett par fall men de avsnitten har inte jag gjort, sĂ€ger hon.

Vilket fall har berört dig mest?

– Bobby, sĂ€ger hon om mordet pĂ„ en ung pojke pĂ„ Höglandet, men pĂ„pekar ocksĂ„ att alla fall berör.

– Det tror jag Ă€r viktigt, annars har man pĂ„ nĂ„got sĂ€tt förnekat verkligheten.

Amanda kompletterar arbetet med podden med att förelÀsa om sin egen resa och undervisa inom podd och radio.

Sedan ett och ett halvt Är har hon ocksÄ fÄtt in en ny dimension i livet med dottern Nova.

– Jag Ă€r mammaledig just nu. Det Ă€r lite tufft att kombinera med podden för man kan inte bara ta ledigt frĂ„n den. Det fungerar inte, sĂ„ jag har fortsatt jobba. Det blir mycket sena kvĂ€llar och nĂ€tter, beskriver Amanda Karlsson, som numera bor i Kalmar.

Amanda Karlsson, bördig frÄn Vimmerby, driver en av landets populÀraste poddar. Hon och kollegan Linnéa Bohlin gör varsitt avsnitt.
Amanda Karlsson, bördig frÄn Vimmerby, driver en av landets populÀraste poddar. Hon och kollegan Linnéa Bohlin gör varsitt avsnitt.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om