Amanda Hentunen Rodriguez om att spela Pippi

Pippi är Astrid Lindgrens världs populäraste karaktär. Att axla rollen som Pippi tycker Amanda Hentunen Rodriguez är bland det bästa som finns.

Amanda Hentunen Rodriguez spelar Pippi på Astrid Lindgrens värld under sommaren 2021.

Amanda Hentunen Rodriguez spelar Pippi på Astrid Lindgrens värld under sommaren 2021.

Foto: Ida Carlwe

Vimmerby2021-08-06 18:00

– Kolla där är ju Pippi! Utbrister barnen när hon gör entré vid Villa Villekulla.

– Ja, jag bor ju här! Svarar Pippi med ett stort leende innan hon letar sig in i huset.

Bakom det stora leendet och under de röda flätorna finns skådespelaren Amanda Hentunen Rodriguez. För henne är det andra året hon tar på sig Pippis knästrumpor och röda flätor för att möta alla barnen ute på scen. Första gången var 2016 och i år får hon återigen vara barnens favorit under en sommar.

undefined
Amanda Hentunen Rodriguez spelar Pippi på Astrid Lindgrens värld under sommaren 2021.

– Att spela Pippi är det absolut bästa och roligaste som finns, men det är också väldigt tungt. Hon är ju världens starkaste tjej, och det är ju inte jag. Man får så mycket kärlek och det ger en kraft, men det är ju ett jobb och det krävs ju att jag presterar, säger hon.

När Amanda fick rollen som Pippi första gången blev hon förvånad över att det var den rollen hon fick förfrågan om att göra.

– Teaterchefen ringde och det första jag tänkte var "Va? Men jag är ju lång och ganska mörk, kan jag spela Pippi?" men det har aldrig varit några problem.

För Amandas del har hon alltid varit lite skeptisk till sin roll som Pippi just för att hon känner sig lång och mörk, att hon inte riktigt ser ut som Pippi gör i böckerna eller filmerna. Men det är aldrig något som barnen har lagt märke till.

– En dag när jag gick genom parken var det en flicka som ropade “Pippi Pippi!” och vinkade, så jag vinkade tillbaka, men då såg jag helt plötsligt hur hon tappade sitt leende och tittade på mig, och sen sa hon “Vad fin hon är” och jag blev så himla glad och kände bara "Tack"! Det är aldrig någon som sagt något annat till mig mer än jag själv, men jag blev så himla glad och måste sluta slå på mig själv, för det gör inte barnen och har aldrig gjort, det har bara varit mina egna hjärnspöken som säger till mig att det inte skulle gå att vara Pippi. 

undefined
Att ha Villa Villekulla som arbetsplats är det inte många som kan säga att de har. För Amanda är det ett stort förtroende att få vara Pippi och få möta alla barnen.

Även om Amanda tycket att Pippi är det bästa och roligaste som finns så kan det vara tufft att vara barnens stora idol. Att räcka till och få alla barnen att känna sig sedda var i början något som hon tyckte var jobbigt, men med tiden har hon lärt sig hur hon ska hantera det. 

– Tidigare kunde jag gå hem och tänka att "nej nu missade jag att hälsa på det hundrade barnet" och det var svårt att räcka till, men man får lära sig att hantera det.

Amanda menar att Pippi är en person som inte alltid tänker på konsekvenserna och tar saker lite som det kommer. Hon ursäktar sig aldrig och kör sin grej helt enkelt och det är också det som Amanda tycker är roligt med att få spela Pippi.

undefined
"Privat är jag lite konflikträdd så det är skönt att ta på sig rollen som Pippi ibland och bara köra, folk vågar inte riktigt säga emot henne, det handlar inte om att vara elak utan att vara lite kavat, för sån är hon ju."

– Pippi kan ju vara lite sådär, "äh", och ibland på jobbet när ens vuxenhjärna kommer in och tänker att man behöver vara någon till lags så kommer jag på att “jag är ju Pippi nu". Pippi har lärt mig att saker får bara vara ibland. Privat är jag lite konflikträdd så det är skönt att ta på sig rollen som Pippi ibland och bara köra, folk vågar inte riktigt säga emot henne, det handlar inte om att vara elak utan att vara lite kavat, för sån är hon ju.

Amanda berättar att hon ofta får frågan om det inte är jobbigt med alla barnen som vill komma fram och prata. Men enligt Amanda är det föräldrarna som ibland inte riktigt kan bete sig.

– Föräldrarna kan behandla en som att man är en figur och dra en i håret när man hälsar, men det är det som är bra med att spela Pippi, att man kan dra tillbaka.

"När jag var liten hade jag aldrig varit på Astrid Lindgrens värld och jag var aldrig den som hade Pippiperuk, jag tyckte om henne men jag var mer Ronja, det är ju två tuffa tjejer båda två."
"När jag var liten hade jag aldrig varit på Astrid Lindgrens värld och jag var aldrig den som hade Pippiperuk, jag tyckte om henne men jag var mer Ronja, det är ju två tuffa tjejer båda två."
Fakta

Namn: Amanda Hentunen Rodriguez.

Ålder: 30 år snart.

Hemort: Västerås

Teaterutbildning: Läste teaterutbildning på gymnasiet därefter gick hon på Skara Skolscen och har efter det jobbat sju somrar på Astrid Lindgrens värld där hon spelat olika karaktärer.

På Astrid Lindgrens värld spelas rollen som Pippi av två personer. De turas om att jobba fyra dagar och vara ledig fyra dagar. Förutom Amanda Hentunen Rodriguez spelas rollen som Pippi i år även av Claudia Thorn Boström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!