Årets Vimmerbybo har svårt att slå sig till ro

Att sitta i soffan och rulla tummarna är inte direkt Ingmar Eklunds grej. Här händer det istället grejer hela tiden. Ingmar har ett finger med i det mesta som sker i Södra Vi och för det prisas han nu som Årets Vimmerbybo. ”Hedrande såklart, och extra roligt att landsbygden uppmärksammas”, tycker han.

Foto:

Södra Vi2019-03-22 20:54

I dagarna fyllde Ingmar Eklund 74 år och nyligen flyttade han och hustrun Ulla från villa till lägenhet. Han säger själv att han börjar bli för gammal för ”att hålla på med allt en gör” och att ”det ena efter det andra” börjar kännas i kroppen.

Men jag lovar dig, av det märks inte ett dugg. För här snackar vi om en man med driv och energi av sällan skådat slag.

I motiveringen till Årets Vimmerbybo 2018 står bland annat:

”Årets Vimmerbybo har i decennier arbetat för att stärka den lokala attraktionskraften i Södra Vi. Med stort engagemang och uthållighet inspirerar Ingmar till att i bred samverkan bygga en enastående stolthet och laganda som skapar mervärde på orten”.

– Ja, vem hade kunnat räkna med det här. Det är väldigt hedrande och ett tecken på att man ändå kanske har gjort något bra, säger Ingmar Eklund och skrattar.

– Det är extra roligt att det är någon från landsbygden som får priset – att landsbygden uppmärksammas, säger han.

Trots att Ingmar Eklund för många är synonym med Södra Vi föddes han i Lönneberga. Till Södra Vi kom han som 15-åring i slutet av 1950-talet. Entreprenör har han varit hela livet och när sonen Michael tog över grävfirman på 1980-talet sadlade Ingmar om helt.

– På den tiden var vi runt och dansade en hel del. Efter att ha sett olika dansställen kom vi på att det nog var något vi skulle dra igång själva, berättar Ingmar.

Sagt och gjort. En tidigare snickerilokal i Södra vi hyrdes och 1986 slog danspalatset Nöjespumpen upp sina portar.

Efter 23 framgångsrika år sålde paret Eklund Nöjespumpen, som i dag drivs av Gullringens Nöje.

Men tro inte att Ingmar har slagit sig till ro. Det finns många synliga resultat på hans engagemang i bland annat hembygdsföreningen. Exempelvis de unika museiutställningarna i Brunnsparken, bygget av macken intill riksväg 34, mötesplatsen Fredagshäng för samhällets ungdomar, den nya gatubelysningen över järnvägsbron och mycket mera.

– Jag brinner för hembygden. Vi har ett jättefint samarbete mellan föreningarna, men det är klart att det krävs att någon driver på, säger han.

Andningshålet har Eklunds i stugan i Västervik, där en del av sommaren spenderas.

– Fast midsommarfirandet i Brunnsparken med 2000 besökare är stort. Då måste man ju åka hem och vara med och lägga sig i lite, skrattar Ingmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!