– Det blir ett riktigt lyft för våra friidrottare och ledare, säger Håkan Danielsson, ordförande i Södra Vi IF.Det är den största satsningen föreningen gjort sedan idrottsplatsen Ulveskog byggdes i mitten av 1950-talet.

Föreningen är i dag den enda i kommunen som har klassisk friidrott i sin verksamhet.

– Det finns de som har terränglöpning, men sett till arenaidrott är vi de enda som har friidrott. Många föredrar individuell idrott istället för lagsport och vi har uppemot 70 barn som tränar vid olika tillfällen och runt ett 20-tal som tävlar regelbundet runt om i landet, säger Håkan Danielsson.

Artikelbild

| Håkan Danielsson ordförande i Södra Vi IF är nöjd över de nya allväderbanorna som äntligen byggs. "Det blir ett lyft och öppnar för fler friidrottare" säger han.

– Vi var tredje mest framgångsrika klubben i Småland vid senaste DM, säger han.

Sen mitten av 1980-talet har klubben försökt att få till nya banor istället för de gamla med rödstybb. Först för ett par år sedan kunde knuten lösas upp när den dåvarande majoriteten i kommunen beslutade att anslå drygt 1,8 miljoner kronor och tillsammans med föreningen fick man också loss drygt 2,8 miljoner från Allmänna arvsfonden.

Utöver det bidrar även Smålandsidrotten och Sparbanksstiftelsen i Vimmerby med tillsammans nära 300 000 kronor. Klubben går in med 125 000 kronor.

– Sen återstår runt 400 000 som vi söker en lösning på tillsammans med banken, säger Håkan Danielsson.

Artikelbild

| Arbetet på idrottsplatsen har pågått sen i maj. Här går Johan Stagnebo från totalentreprenören Unisport AB igenom hur en infart till idrottsplanen kan bli med Håkan Danielsson, t.v och Hans-Göran Johansson t.h.

Nu har asfalt lagts på rundbanan, ett räcke ska monteras och nästa vecka ska den sprutas med gummi till ett 15 mm tjockt allvädersunderlag där linjerna sen målas.

I mitten av september ska de nya banorna vara klara. När första tävlingen bli är inte bestämt än.