Anställda köper loss företaget

Robert Lipovac och Jörgen Florbäck var med redan på tiden då företaget hette Frödinge Maskiner. Nu har man köpt loss verksamheten i Frödinge från nuvarande ägarna Söderberg & Haak.

Det är inte så illa som det ser ut med Per-Erik Nordin i verkstaden.

Det är inte så illa som det ser ut med Per-Erik Nordin i verkstaden.

Foto: Micael Rundberg

Frödinge2019-05-25 07:30

Söderberg & Haak Frödinge AB. Där har du det nya namnet på tidigare Frödinge Maskiner. De nya ägarna Robert Lipovac och Jörgen Florbäck köper loss företaget från nuvarande ägaren Söderberg & Haak och satsar i Frödinge, men behåller tillhörigheten till den stora kedjan.

– Söderberg & Haak har varit huvudleverantör till företaget genom alla år och kommer vara det till oss också, berättar Robert Lipovac.

Anrika Frödinge Maskiner såldes 2011 till ett Vimmerbybaserat företag. Under några var verksamheten i Frödinge nedlagd, men återvände dit igen 2015 och har under de senaste åren ägts och drivits av Söderberg & Haak, samt under deras varumärke.

– Men nu delar vi på oss igen, även om banden fortfarande är starka. Vi kör fristående och det känns lite som att komma tillbaka till Frödinge Maskiner-tiden. Vi vill vara det lite mindre, nära och snabba företaget, säger Robert Lipovac, som sedan den 10 maj, då kontraktet skrevs under, äger det nya bolaget tillsammans med Jörgen Florbäck.

– Söderberg & Haak genomför just nu omstruktureringar av sina anläggningar i Sverige. Jag hade tidigare en liten ägarandel och fick förfrågan om att köpa loss verksamheten i Frödinge. Jag ville ha med mig Jörgen på resan, ställde frågan, vi funderade och nu är vi här.

Kan du se någon nackdel med att inte längre vara en del av det stora företaget?

– Framför allt har vi inte den jättestora plånboken i ryggen. Det här är en kapitalkrävande bransch, så visst blir man lite mer känslig, men jag tycker absolut att fördelarna väger över.

– Tidigare bestämdes maskinutbudet centralt från huvudkontoret i skånska Staffanstorp. Men marknaden skiljer sig åt där jämfört med norra Kalmar län, så det är skönt att vi nu bestämmer helt själva vilka maskiner vi vill ta in.

Försäljning, service och reparation av lantbruksmaskiner och entreprenadmaskiner utgör den större delen av företagets försäljning, men även inomgårdsutrustning som utfodring och utgödsling är ett starkt segment.

– Det känns tryggt att ha flera ben att stå på. Ta ett sådant år som i fjol, då torkan påverkade hela branschen, då är det naturligt att lantbrukarna drar i handbromsen och kanske reparerar mer än köper nytt, säger Robert.

Jörgen och Robert, som båda bor i Västervik och pendlar till Frödinge, hoppas på att kunna utveckla verksamheten.

– I dag är vi sex anställda, men söker efter en person ytterligare till verkstaden samt har en person på gång in till administrationen, säger Robert Lipovac.

David Andersson och Per Andersson jobbar på reservdelssidan.
David Andersson och Per Andersson jobbar på reservdelssidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!