Ansökning till nya utbildningen har öppnat

Nu har ansökningen öppnat till den nya utbildningen till förskolelärare som startar på Campus i Vimmerby i höst.

Linköpings universitet driver utbildningen på Campus i Vimmerby. Främre raden fr.v. Helene Elvstrand, Linköpings universitet, Malin Nilsson och May Brorsson, Campus i Vimmerby. Bakom dem, Mattis Nordqvist, Campuschef och Anderz Gunnesjö, från Linköpings universitet.

Linköpings universitet driver utbildningen på Campus i Vimmerby. Främre raden fr.v. Helene Elvstrand, Linköpings universitet, Malin Nilsson och May Brorsson, Campus i Vimmerby. Bakom dem, Mattis Nordqvist, Campuschef och Anderz Gunnesjö, från Linköpings universitet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2019-03-25 21:59

Utbildningen och samarbetet är något av ett pilotprojekt för Linköpings universitet.

– Vi har väldigt bra och ansedda lärarutbildningar, nu valde vi att samarbeta med Campus Småland eftersom där finns en mycket god erfarenhet av samarbeten med universitet och högskolor för utbildningar på plats, säger Helen Elvstrand från Linköpings universitet.

Hon var tillsammans med Anderz Grunnesjö på plats i Vimmerby på måndagskvällen för att möta intresserade studenter. ett tiotal kom för att få veta mera om utbildningen.

Den börjar i höst och pågår i 3,5 år. Det finns 20 platser i Vimmerby och lika många vardera på de två andra platserna, Hultsfred och Västervik.

– Sen har vi ett stort antal på i gruppen i Norrköping, en utbildning som har funnits sen 1902! Det är viktigt med gruppdynamiken och få igång diskussioner, säger Anderz Grunnesjö.

Helene Elvstrand betonar att det handlar om en fullskalig utbildning.

– det är ingen distansutbildning, utan eleverna är på plats i de olika lärcentren och jobbar tillsammans i grupp och det är strömmade föreläsningar och seminarier via nätet, säger hon.

Bakom satsningen ligger framför allt två skäl. Det stora behovet av utbildade förskolelärare i förskolorna och behovet av akademiska utbildningar utanför högskoleorterna.

– Förskolelärare är den lärarkategori som det är allra störts brist på, det gäller främst de mindre kommunerna i landet och de tre största storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö. Sen finns det regional politik bakom den här satsningen också, säger Helene Elvstrand.

– Det är för att de som har familj, eller inte vill flytta på sig av andra skäl ska kunna läsa en akademisk utbildning, säger Anderz Grunnesjö.

Vägen till ett jobb torde vara spikrak för de som börjar på den här utbildningen.

– Så är det absolut. När jag var här för en första information i höstas garanterade dåvarande förvaltningschefen jobb till alla studenterna, säger Helene Elvstrand.

Hon betonar att det är viktigt med behörig personal i förskolan.

– Det kommer uppdateringar av lärplanen som innebär att man klarar inte kraven om man inte har tillräckligt stor andel förskolelärare i verksamheten, säger hon.

Under ett halvår av utbildningstiden ska studenterna vara ute i verksamheterna på förskolor i Vimmerby kommun.

– Vi anser att det här samarbetet med Campus Småland är viktigt och att det slår väl ut och att vi kan utveckla fler samarbeten kring olika utbildningar, säger Helene Elvstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!