– Vi är besvikna över domen. Vi anser att vi har bevis även för de återköp som tingsrätten inte anser är ställda utom allt rimligt tvivel, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Under ett par somrar jobbade 25-åringen i de flesta av parkens olika restauranger. Där genomförde han ett stort antal återköp och stoppade pengarna i egen ficka.

Ett antal obegripliga återköp fick företaget att göra en grundlig utredning. Där kom bland annat fram att det inte fanns några köp som motsvarade återköpen timmarna närmast före. Det saknades också kvitton där kunder skrivit under och verifierat återköpen. Saken polisanmäldes och 25-åringen åtalades för runt 250 fall och krävdes på drygt 170 000 kronor i skadestånd.

Artikelbild

| Jocke Johansson, vd för Astrid LIndgrens Värld, är besviken över tingsrättens dom där en 25-åring frias från över 200 fall av trolöshet mot huvudman där ALV är huvudmannen.

Tingsrätten anser att det inte kan uteslutas att även någon annan gjort likande brott. Därför frias 25-åringen från drygt 220 fall, men döms för 19 fall av trolöshet mot huvudman. Han döms även för fyra fall av urkundsförfalskning för att han skrivit andra anställdas namn när han verifierat kassarapporter.

25-åringen döms till skyddstillsyn och ska betala 13 500 i skadestånd till företaget.

Om domen kommer att överklagas är oklart

– Vi bidar vår tid och vi har inte talat med påklagaren om det ännu, säger Jocke Johansson.

Han tror inte att det finns något mörkertal för falska återköp, trots att den dömde anger så i förhören.

– Nej, vi har goda rutiner och skulle se det. Det var tack vare rutinerna vi upptäckte det här, och även om vi nu är mer noga att följa dem, innebär inte det här några större åtgärder.