Åbro nöjda trots minskad försäljning

När Åbro Bryggeri summerar siffrorna för sommarens försäljning är de en bra bit från förra årets rekord, men ändå i paritet med en normal sommar, enligt företagets vd.

Henrik Dunge är vd på Åbro bryggeri.

Henrik Dunge är vd på Åbro bryggeri.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby kommun2019-09-16 18:00

Sommaren 2018 slogs alla tänkbara rekord när det gäller försäljning för den svenska bryggerinäringen. Åbro bryggeri i Vimmerby var ett av företagen som drog nytta av att den extrema värmen ökade efterfrågan på drycker. När den gångna sommaren ska summeras är dock försäljningssiffrorna tillbaka på en mer normal nivå.

– Med förra sommaren i minnet så blir man förstås besviken när man jämför de siffrorna mot årets. Vi visste dock att det skulle vara svårt att matcha siffrorna från 2018 med tanke på den värme som rådde då. Årets sommar var mer normal och vår försäljning ligger på en nivå som är normal jämfört med tidigare år så vi måste vara nöjda ändå, säger Henrik Dunge, vd på Åbro bryggeri.

Inom vilka segment har ni tappat mest?

– Exporten har inte gått så bra som vi hade räknat med. Försäljningen i England har sjunkit och det tror jag vill viss del beror på att det inte var något fotbolls-VM i år som det var sommaren 2018. Sedan har gränshandeln tappat en del vilket hänger ihop med den svaga kronkursen som gör det dyrare för svenskar att åka till Tyskland och handla exempelvis, säger Henrik Dunge som också ser ökningar på en del andra områden.

– Försäljningen på Systembolaget har gått bra i sommar och sedan har vi ökat även på restaurangsidan. Där har vi dragit nytta av att det inte har varit så varmt och då har folk varit mer benägna att gå ut och äta och dricka, säger Henrik Dunge.

En produkt som fått ett rejält uppsving på senare år är den alkoholfria ölen. Branschorganisationen Sveriges Bryggerier rapporterar att försäljningen av alkoholfri öl i Sverige ökat från 1,4 miljoner liter 2010 till 15,2 miljoner liter 2018 och gått om den traditionella lättölen i försäljning.

– Det är tydligt att folk efterfrågar alkoholfria produkter när det gäller både öl och cider. Tio procent av ölen vi säljer är numera alkoholfri och vi har utökat vårt sortiment på den fronten och kan mycket väl fortsätta att göra det, säger Henrik Dunge.

Vattenbristen har varit ett hett ämne på senare tid och som bryggeri är Åbro en stor konsument av vatten.

Har ni drabbats av vattenbristen?

– Vi har god tillgång på vatten, men är fulltmedvetna om frågan och har ett tätt samarbete med Vimmerby Energi- och Miljö. Vi har lyckats sänka vår vattenförbrukning och jobbar hårt för att bidra till att spara på vattnet, säger Henrik Dunge.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!