Så ser räddningstjänstens sommar ut i Vimmerby kommun.

– Vi har haft en mycket bra sommar med få larm. Trots att Astrid Lindgrens Värld med flera haft toppsiffror har det inte påverkat oss i någon större utsträckning, säger Joakim Jansson, t.f. räddningschef i Vimmerby.

Totalt har det varit 156 larm hittills i år. Det är nära 40 färre än motsvarande period förra året och tolv fler än 2017.

Artikelbild

| En bild från en skogsbrand för några år sen. I år har det bara kommit nio larm om brand i skog och mark i vimmerby kommun hittills.

Den största ökningen rör brand i byggnad. 26 larm om det hittills i år. Det är dubbelt så många som förra året.

– Det rör sig om mindre händelser och som har hanterats inom den drabbade lägenheten eller villan. Det har varit nån brand på en spis, någon överhettad generator och någon anlagd brand i en lägenhet. Större bränder i byggnader har vi varit förskonade ifrån, säger han.

Det har varit sex bränder i fordon. Ifjol var det två och året före det sju.

Antalet trafikolyckor har ökar något. 32 hittills i år. Det ska jämföras med 27 förra året och 24 under motsvarande period 2017.

Räddningstjänsten utför också livräddningsinsatser på uppdrag av Region Kalmar, så kallade hjärtstoppslarm. Där sker en liten ökning. I år har det varit 21 såna uppdrag mot 15 i fjol och 17 för två år sedan.

Den stora skillnaden berör bränder i skog och mark. Hela 46 under förra årets extremtorra sommar. I år har det stannat vid blott nio bränder hittills.

– Vi har en återgång till en normalsommar jämfört med förra årets extremt varma och torra sommar. Det såg visserligen oroväckande ut i maj-juni, men sen har regnet kommit frekvent.

Han har också en tes att åskvädren inte ställer till lika mycket i Vimmerby som i Västervik, där han också är räddningschef.

– Det är ingenting jag vet, men jag har en känsla av att Vimmerby är mer förskonat från blixtnedslag än vad Västervik är. Kanske det finns mer bergshöjder eller om det är något annat i åskvädren som ger fler blixtnedslag i det området, säger Joakim Jansson.

De tekniska larmen har minskat från 91 i fjol till i 62 år. Något han också tror beror på färre kraftiga åskväder.

Hur har det sett ut med bemanningen i sommar?

– Det har fungerat mycket bra. Det har varit få sjukdomar och både centralstyrkan i Vimmerby, ytterstationerna och värnet i Locknevi har funkat bra.

Hur den framtida organisationen ska se ut är fortfarande ovisst. Kommunens avtal med Västervik gäller till årsskiftet.

– Vi väntar spänt på nya lagförslag och förordningar i höst. Utifrån det ska sedan de lokala organisationerna stärkas. Hur får vi se.