600 elever fick värdefulla tips

Föreläsaren Micke Gunnarsson rörde nog runt i huvudet på Vimmerby gymnasiums elever i onsdags. Under en underhållande och viktig timme berättade han bland annat för ungdomarna att de inte har någon framtid.

Foto:

Vimmerby2019-08-22 14:00

Den här veckan mjukstartar Vimmerby gymnasium det nya läsåret med en introduktionsvecka.

På onsdagseftermiddagen samlades samtliga närmare 600 elever i Vimmerby Mässhallar för att lyssna på den flitigt anlitade föreläsaren Micke Gunnarsson.

Eller föreläsare kanske är fel ord då Ronnebysonens dryga timme hölls i ett högt tempo och ibland närapå tangerade en stand up-föreställning. Ämnena handlade om allt från prestationer till att lyssna på sig själv.

Ett genomgående tema var uppmaningen att leva i nuet, och att inte oroa sig för framtiden.

– Sorry, men ni har ingen framtid, inledde Micke med att säga.

– Har ni någonsin varit i framtiden? Jag har väntat i 46 år på att komma dit, men har aldrig lyckats. Framtiden är nu. Därför är det viktigaste av allt att se till att man mår bra nu, uppmanar Micke.

Och visst känns uppmaningen motiverad när man inser att av de 600 ungdomarna i publiken kommer sannolikt mer än hälften i vuxen ålder arbeta med jobb som inte finns än. Och när Micke har pratat med gymnasieungdomars föräldrar visar det sig att ungefär fem procent idag jobbar med det de ville bli när de själva var i gymnasieåldern.

– Ni som ska skapa allt det nya, förstår ni då hur lite vi egentligen fattar, frågade han?

På ett tydligt och ibland skrämmande pricksäkert sätt belyste Micke också frågor som meningslösheten med att skapa krig med sin omgivning och att dessa alltid bottnar i hur man själv mår, att man inte alltid kan maxa alla staplarna på sin personliga equalizer och vikten av att utgå från sitt inre.

Den sista sammanfattande uppmaningen till ungdomarna var tydlig:

– Lär er inte att bli duktiga på att gå i skolan utan lär er att bli bra på att leva, börja leva så att ni är rustade för dagen och sluta jämföra er med andra. Gå er egen väg!

Matilda Hammar och Merel Nijdam var två av eleverna som lyssnade på föreläsningen.

– Den var både bra och rolig. Ofta brukar föreläsningar vara så monotona och tråkiga, men han hade klass, säger Matilda.

– Visst oroar man sig mycket för framtiden. Framför allt handlar mycket i skolan om det – tänk på framtiden, vad ska du göra, hur blir betygen, ja allt handlar om ”sedan”.

Hur ser ni på det han säger om hur viktigt det är att leva i nuet ?

– Att fokusera på nuet och se till att man mår bra nu stämmer så klart, men samtidigt är det svårt. Tyvärr handlar mycket idag om det yttre, pressen är ganska stor från många håll. Så därför var det här en viktig timme, menar Merel.

Matilda Hammar och Merel Nijdam går på Vimmerby gymnasium och tyckte att föreläsningen både var kul och viktig.
Matilda Hammar och Merel Nijdam går på Vimmerby gymnasium och tyckte att föreläsningen både var kul och viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!