Eleverna på fordonsprogrammet på Vimmerby Gymnasium fortsätter att visa framfötterna på flera sätt. I ett yrkesprov där eleverna testas gentemot branschens krav på kunskaper deltog i år nio elever. Testet är teoretiskt och innehåller även ämnen som engelska och matematik. Bäst lyckades Liam Nilsson. Han blev inte bara bäst i klassen utan bäst i hela länet.

– Det känns bra. Det trodde jag aldrig, säger han.

Han valde fordonsprogrammet för att han gillar att skruva.

Artikelbild

| Martin Lindberg höll sig mycket väl framme vid yrkesprovet för lackerare i Falun och fick 81 poäng. Vinnaren hade 87.

– Inte bara med bilar, utan allt möjligt. Har alltid haft cross och sånt, säger han.

Direkt efter examen om en månad börjar han på en större bilverkstad i Västervik.

– Sommarjobbet är en provanställning så jag hoppas på fast jobb.

Vid yrkesprovet för lackerare i Falun tog Martin Lindberg 81 poäng av 100 möjliga. Det är ett praktiskt prov i sju olika delmoment. Den höga poängen gav honom en särskilt utmärkelse.

Artikelbild

| Andreas Ahlstrand gjorde också bra ifrån sig på lackskolan i falun. En skola som Vimmerby samarbetar med för de som väljer lackering år två opch tre.

– Jävligt schysst faktiskt, men det var stressigt. Jag har aldrig testat att göra momenten på tid förut. Sen var det många som tittade på. Så det var annorlunda, men roligt, säger han.

Han har också klart med jobb som pulverlackerare på en industri i Åseda.

I stort sett alla av de 13 fordonselever som slutar efter tre år har jobb. Läraren Mikael Krantz pekar på en variation av yrken.

– Bilmekaniker, lastbilsmekaniker, lackerare, jobb på bildelslager och en elev som sannolikt får jobb på bilbesiktningen. Branschen skriker efter folk, så det här är en säker väg till jobb, menar han.