"Trevligt att inte allt händer i Vimmerby"

Han finner lugnet i Södra Vi passande för en konstutställning. "Trevligt att inte allt händer i Vimmerby", säger Patrick Djurstedt.

Foto: Charlotte Madestam

Södra Vi2019-09-23 10:07

I lördags var det vernissage på Patrick Djurstedts senaste utställning som pågår till och med söndag.

Det finns en tanke i att presentera tavlorna på biblioteket i Södra Vi. Platsen är vald med omsorg, låter han mig förstå.

– Det är en lugn och behaglig lokal. Sedan är det trevligt att vara i Södra Vi. Trevligt att inte allt händer i Vimmerby, utan att lite av kulturen utlokaliseras, säger han. Uppenbarligen hittar mina kunder mig även här i Södra Vi, utställningen har varit välbesökt och lockat både närboende och långväga.

Du är på plats personligen hela veckan. Är det viktigt för dig?

– Ja, jag vill gärna ha den kontakten med mina kunder, det handlar om förtroende mellan mig och dem. Det är en av de bitar som gör att det är så roligt att ha konstutställning. Här får jag träffa dem, se deras reaktioner och höra deras kommentarer. Jag träffade exempelvis en kund under vernissagen som hade 14 av mina tavlor hemma på väggarna. Det är ett bevis på att mina tavlor värdesätts.

I bakgrunden spelas klassisk musik. Det är också för att skapa ett lugn, som även går att finna i hans oljemålningar som skildrar landskap genom alla årstider.

Blir du aldrig trött på att bara måla landskap?

– Aldrig, jag hittar alltid något nytt i form av nya motiv, ljus, färger och känslor att avbilda, säger Patrik Djurstedt och tillägger:

– Och jag förändras. Även om jag målade samma motiv för 25 år sedan,  blir det en helt annan tavla med nytt uttryck.

Karta: Södra Vi bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om