Delar av resebranschen är helt borta

Resebranschen står helt stilla. Nilsbuss reseproduktionen ligger nere minst till i maj och beställningen av gruppresor är helt borta.

Anders Fransson är vd för Nilsbuss där reseproduktionen har stannat och beställningstrafiken av gruppresor är helt borta på grund av det nya Coronaviruset.

Anders Fransson är vd för Nilsbuss där reseproduktionen har stannat och beställningstrafiken av gruppresor är helt borta på grund av det nya Coronaviruset.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby kommun2020-03-24 06:00

– Övrig trafik med linjebussar och skolskjutsar rullar på över hela Småland, än så länge, säger vd Anders Fransson.

Spridningen av det nya coronaviruset har lett till ett resestopp i stora delar av världen. För resebolaget Nilsbuss i Vimmerby innebär det att all reseproduktion ligger nere minst en månad till.

– Det är hela vår resekatalog med resor över hela världen. Det berör kanske motsvarande 10–15 reseledare och chaufförer som inte får något uppdrag på grund av situationen, säger Anders Fransson.

Även alla beställningar av gruppresor är helt borta. 

– Det kan röra sig om företag, föreningar eller någon annan grupp som beställer en transport från plats A till plats B, där ser vi heller ingenting på flera månader, konstaterar han.

Även det påverkar behovet av personal.

– Vi kan placera om fast anställd personal till andra uppdrag och som sjukvikarier för fast anställda chaufförer, men de som är en behovsresurs berörs ju av de uteblivna körningarna.

Än så länge rullar den samhällsbeställda linjetrafiken, skolskjutsar och annan busstrafik på som vanligt. Nilsbusskoncernen utför sådana resor i en stor del av Småland.

– Om skolorna skulle stänga händer något helt annat, då försvinner runt 60 procent och flera hundra chaufförer berörs, säger Anders Fransson.

Han ser att det kommer ta tid för branschen att återhämta sig.

– Att ta tillbaka det vi har förlorat går inte, det är borta, och det kommer att ta tid innan vi är tillbaka på en normal nivå igen.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!