Vimmerbybo först ut i SVT:s nya julkalender

En känd Vimmerbybo dyker upp direkt när dokumentärfilmaren Tom Alandh gör en egen variant av julkalender i SVT i december.

Förre kronofogden i Vimmerby, Bror Carlsson, dyker upp redan i lucka ett i SvT:s nya julkalender "Tomtens minnesluckor" som gjorts av Tom Alandh.

Förre kronofogden i Vimmerby, Bror Carlsson, dyker upp redan i lucka ett i SvT:s nya julkalender "Tomtens minnesluckor" som gjorts av Tom Alandh.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-09-29 20:00

– Vi hade inte tänkt att avslöja vilka som är med, men det är klart att jag för Vimmerby Tidning kan avslöja att i lucka ett finns Bror Carlsson, säger Tom Alandh, dokumentärfilmare på Sveriges Television sen snart 50 år tillbaka. 

Runt 100 dokumentärfilmer har det blivit genom åren, bland annat om Olof Palme, Monica Zetterlund och många fler. Nu gör han en återblick för att se vad som hänt med en del av de människor han gjort program om.

– Klart att "Kronis" måste vara med i en julkalender. Vi kallar serien för "Tomtens minnesluckor" och det blir ett program på fem minuter varje dag från den 1 december fram till Julafton, säger Tom Alandh.

Mitt under den stora ekonomiska krisen i början av 1990–talet gjorde han den uppmärksammade TV-dokumentären "Kronofogden kommer –  vems är skulden?" med dåvarande kronofogden i Vimmerby, Bror Carlsson, i centrum.

–  Det var jäkla roligt och det har betytt väldigt mycket för mig, säger Bror Carlsson, som berättar att han inte visste vem Tom Alandh var den där gången 1993 när TV-filmaren lämnat ett kort meddelande på kronofogdens telefonsvarare.

Det blev startskottet för filmen som sändes i TV i november 1993 och där många ekonomiskt utsatta människor speglades genom kronofogdens besök.

–  Tom åkte alltid före och pratade med dom, och jag tror inte han fick nej av någon, minns Bror Carlsson.

–  Tom är en fascinerande människa, säger han.

Bror Carlsson fick också stor uppskattning efter filmen.

–  I början blev det väldigt mycket respons och uppskattning även från okända människor. Kollegorna däremot var inte så entusiastiska, säger han.

Bror Carlsson och Tom Alandh har haft regelbunden kontakt sen första filmen.

–  Jag gillar Bror Carlsson för att han var så human som kronofogde, och är en god människa, så det brukar bli en lunch om jag passerar Vimmerby och jag får alltid vykort när Bror är på vintersemester på Cypern.

Det blev också ett nedslag i en uppföljningsserie i samband med valet 2010 då Alandh speglade solidariteten i Vimmerby.

Nu är det dags igen.

– Tom Alandh ringde i början av året och kom hit och filmade en lördag i februari, berättar Bror Carlsson.

Kortfilmerna sänds fem minuter före de tidiga TV–nyheterna klockan 18.

– Det är en bra tid. I det första programmet blir det blir en liten intervju med Bror och lite med grabbarna på Ica där de spelar på travet och förstås en cykeltur på Storgatan, säger Tom Alandh.

Dokumentärfilmaren Tom Alandh har gjort 24 kortfilmer om olika människor som sänds som en julkalender för vuxna under december.  "Det blir tänkvärda återblickar i korta, tajta filmer som är mycket välklippta av Heleen Rebel".
Dokumentärfilmaren Tom Alandh har gjort 24 kortfilmer om olika människor som sänds som en julkalender för vuxna under december. "Det blir tänkvärda återblickar i korta, tajta filmer som är mycket välklippta av Heleen Rebel".
Karta: Storgatan Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!