Vildsvinens framfart kostar 100-tals miljoner

Vildsvinens angrepp på jordbruket fortsätter. I Rumskullatrakten uppskattas 50-80 procent av vallen blivit förstörd i vinter.

Per-Åke Svensson, LRF, på en av sina betesvallar. "Så här ser det ut, runt 50-80 procent av vallarna är förstörda" säger han.

Per-Åke Svensson, LRF, på en av sina betesvallar. "Så här ser det ut, runt 50-80 procent av vallarna är förstörda" säger han.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-01-13 06:00

– Det är inte säkert att vi är värst drabbade. Jag har rapporter att det ser lika illa ut i Locknevi och Tuna, säger Per-Åke Svensson, ordförande i Västra Sevede LRF-avdelning som omfattar Pelarne, Rumskulla och Vimmerby.

Inför jaktsäsongen började lantbrukare, markägare och jägare i Rumskulla att samarbeta för att minska vildsvinsstammen.

– Vi har skjutit över 50 svin i området på 5 000 hektar, men det räcker inte. Trots avskjutningen ökar stammen. En så här mild vinter gör att stammen fortsätter växa. Det är flera lantbrukare som överväger att sluta om det här fortsätter, säger han och pekar på hur vildsvinen förstör betes–  och sädesvallar.

För bönder och djurhållare innebär det stora kostnader att ställa i ordning vallar och åkrar. Enligt Naturvårdsverket rör sig skadekostnaderna om runt en miljard kronor om året.

Naturvårdsverket har lagt fram förslag på förändringar i den nationella förvaltningsplanen för vildsvin från 1987. I takt med den växande stammen har den justerats flera gånger med bland annat generösare bestämmelser om jaktutrustning och om jakttider.

Nu är målet att halvera skadorna och kostnaderna och att minska vildsvinsolyckorna i trafiken till färre än 3 000 fram till 2025.

– Den stora utmaningen nu ligger i att få ett tillräckligt bra samarbete mellan markägare och jägare inom lagom stora områden så att man kan ingripa med kort varsel vartefter flockarna med vildsvin flyttar till nya områden, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket. 

Regeringen har ännu inte beslutat att anta den uppdaterade planen.

Parallellt med Naturvårdsverkets åtgärdsförslag har Livsmedelsverket lagt förslag som ska underlätta hanteringen av vildsvinskött så att jägare enklare kan bli av med det. Bland annat ska jägare få sälja tio vildsvin om året direkt till konsument. Reglerna för butik och restaurang ska bli enklare, liksom för offentliga matsalar.

– Vi är inte så imponerade av de förslagen. Vi skulle hellre se fler uppköpare, säger Per-Åke Svensson.

Vad behövs för att det ska bli fler uppköpare?

– Det är ett komplext problem. Det finns ett pristryck, bland annat på grund av import av vildsvinskött och det är inte så stor efterfrågan på vildsvinskött längre. Men det behöver till så enkla regler som möjligt för hanteringen, säger Per-Åke Svensson.

I Vimmerbyområdet finns i dag ett par uppköpare av vildsvin.

Vildsvinsskadorna beräknas kosta jordbruket en miljard kronor om året. Naturvårdsverkets räknar med att det kan halveras till mindre än 500 miljoner kronor fram till 2025 med de förslag som lagts.
Vildsvinsskadorna beräknas kosta jordbruket en miljard kronor om året. Naturvårdsverkets räknar med att det kan halveras till mindre än 500 miljoner kronor fram till 2025 med de förslag som lagts.
Karta: Rumskulla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!