Viktig helg för många som förlorat någon

Allhelgonahelgen är viktig för många, kanske särskilt för de som förlorat någon närstående under året, och från kyrkans sida märker man att många söker sig till kyrkan just den här tiden.

Diakonen Britt Andersson gör sitt till för att allhelgonahelgen ska bli en ljus och fin högtid. Här tänds ett ljus för varje församlingsmedlem som gått bort under året.

Diakonen Britt Andersson gör sitt till för att allhelgonahelgen ska bli en ljus och fin högtid. Här tänds ett ljus för varje församlingsmedlem som gått bort under året.

Foto: Anna Persdotter

Vimmerby kommun2019-10-31 21:00

Under helgen ordnas flera aktiviteter i och omkring kyrkorna i bygden. I S:t Johannes kapell Vimmerby blir det kaffeservering på fredagen, med musik och diktläsning och möjlighet att tända ljus.

– Det är en tradition vi har haft i säkert 25 år, säger Britt Andersson, diakon i Vimmerby pastorat.

Även i Locknevi är det på fredagen kaffeservering och i Frödinge visas ett bildspel till musik på kvällen, även det en tradition, berättar Britt. I Tuna får församlingsmedlemmarna tåla sig till lördagen, då det blir kaffe och glögg innan minnesgudstjänsten.

I Södra Vi och Djursdala pastorat börjar firandet också med kyrkogårdsfika och sång och musik på fredagen.

– Fredagen är väldigt bra. Då kommer man ut och träffar många av medlemmarna i församlingen. De kommer för att tända ljus och få en stund att tänka lite särskilt på nära och kära som gått bort. Det är en alldeles särskild tid och jag tror att vi behöver tid och plats för att få göra det, det är därför högtiden blivit så viktig, säger Marie Marklin, komminister i Södra Vi och Djursdala.

Något som båda har noterat är att allt fler söker sig till kyrkan den här tiden.

– I kyrkans värld är allhelgona inte så stor, men den är viktig för många människor, säger Britt Andersson.

– Det är en viktig helg för många att minnas de som gått bort under året och det är en fin känsla att komma in i kyrkan och se ljusen som brinner för var och en.

– På många sätt har den nästan blivit större än första advent, säger Marie Marklin.

– Visst, advent är fortfarande en stor högtid, men man bryr sig inte om kyrkoåret på samma sätt som förr.

Då är allhegonahelgen i stället en helg som står lite för sig själv. Den består egentligen av Alla helgons dag och Alla själars dag, där den första är en dag då alla helgon som inte fått en egen dag firas gemensamt och den andra är den då man minns sina nära och kära.

I båda pastoraten hålls minnesgudstjänster under helgen och ljus tänds för alla som gått bort under året. De närstående får en inbjudan till gudstjänsten i den församling den avlidne tillhört.

– Ofta har vi samma besöksantal som vid midnattsmässan på julafton, säger Britt Andersson.

– I år kommer vi hålla minnesgudstjänster i alla kyrkor i pastoratet på lördagen eller söndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!