"Vi prioriterar familjer med barn"

För den som har svårt att få ekonomin att gå ihop inför julen finns olika typer av stöd att få. Men kyrkan upplever att det är ett stort steg för många att söka hjälp.

Britt Andersson är diakon i Vimmerby pastorat och jobbar bland annat med att se till att de som behöver stöd ekonomiskt inför julen kan få hjälp.

Britt Andersson är diakon i Vimmerby pastorat och jobbar bland annat med att se till att de som behöver stöd ekonomiskt inför julen kan få hjälp.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-12-18 06:00

– Det är extra tufft för många att få det att gå ihop inför jul. Som tur är finns det många vänliga själar i Vimmerby som vill bidra med en slant och se till att fler kan få en godare jul, säger Britt Andersson som är diakon i Vimmerby pastorat.

Har antalet som söker hjälp ökat på sistone?

– På längre sikt har antalet ökat en del, men de senaste åren har det legat på en stadig nivå, säger Britt Andersson som berättar att man uteslutande ger ekonomiskt bistånd.

– Det är pengar eller rekvisitioner på mat som gäller. Av praktiska skäl har vi inte möjlighet att ta emot saker eller matkassar, säger Britt Andersson.

Hon upplever att en del känner att det är svårt att be om hjälp.

– Det är ett stort steg att ta för många och komma och söka hjälp. Vi har dock ingen utfrågning om ekonomin till de som vänder sig till oss, utan litar på dem. Vi prioriterar familjer med barn, men försöker hjälpa alla även om vi inte har obegränsade resurser, säger Britt Andersson som också lyfter de initiativ som tagits av lokala aktörer för den som vill träffas just på julafton, som positiva exempel.

– Det finns många som känner sig extra ensamma kring jul, säger Britt Andersson.

På Socialförvaltningens avdelning för individ och familjeomsorg i Vimmerby kommun, upplever man inte att så många fler söker hjälp inför jul.

– Det är inget extra tryck nu, men däremot är det fler som vänder sig till oss i januari när man inser att man spenderat för mycket, säger Felicia Arvidsson som jobbar som socialsekreterare.

Hur hjälper ni till extra inför jul?

– För de som har skuldsanering är december månad betalningsfri. Den som har försörjningsstöd och har haft det under ett års tid får i december ett extra bidrag per barn som är under 18 år. Det görs för att man ska kunna köpa en ordenlig julklapp, säger Felicia Arvidsson.

Hon berättar att en del kanske inte har koll på ekonomiska stöd man kan söka.

– Det är ganska sällan som pensionärer hör av sig. Det kan bero på att även de som har låg pension ändå ligger precis över normen för att få försörjningsstöd. Däremot upplever jag att många inte har koll på att vi kan hjälpa till om man får en stor enstaka utgift i samband med exempelvis tandvård. Dessutom finns det nog många äldre som dras med gamla skulder och kan få hjälp med skuldsanering, men inte vet om det, säger Felicia Arvidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!